2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Yavuz: Elektrik dağıtımı özelleştirilmeli

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Alternatif Çalışma Grubu tarafından düzenlenen, 'Van İlinde Enerji Sorunu ve Alternatif Enerji Çalışma' paneli yapıldı.

YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabır Rüstemli'nin yönettiği panele, Elektrik Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Süleyman Balkan, YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yumak, YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Van Gölü EDAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muammer Yavuz ve Türkiye Elektrik İşletme Anonim Şirketi (TEİAŞ) Grup Müdürü Kazım Çınar panelist olarak katıldı.

Gün boyu devam edecek olan panelde ilk konuşmayı yapan Van Gölü EDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muammer Yavuz, Türk Elektrik Kurumu'nun kuruluşu ve geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verdi. Elektrik dağıtımın yapıldığı ilk yıllarda direkleri köylülerin yardımıyla, katır sırtında taşıdıklarını kaydeden Yavuz, elektrik dağıtımın çok zor bir iş olduğunu belirtti.

Yavuz, "Bizim sistemimiz daha hazır olmadan köylere elektrik götürüldüğü için bugün trafolar yetmiyor. O zaman 25 kilovat saat ile aydınlanan 100 hanelik köylere şimdi 100 kilovat trafolar yetmiyor. Bu yetmiyormuş gibi bir de vatandaşlarımız, yemeklerini, banyoda kullandıkları suyu ve hatta hayvan barınaklarını bile elektrik ile ısıtıyor" dedi.

Kayıp ve kaçak konusuna hiç girmeyeceğini ve bunun bir vicdan meselesi olduğunu da dile getiren Yavuz, tahsilatın ise yüzde 60 civarında olduğunu anlattı. En büyük sıkıntılarının başında personel eksikliği geldiğini dile getiren Yavuz, "Daha önceleri 900 personelin çalıştığı kurumda şimdi 373 kişi görev yapıyor. Özellikle ilçelerimizde büyük bir personel eksikliğimiz var. Yıllardır kuruma personel alınmadığı için mevcut personelin de yaş ortalaması 45 civarındadır. Bu yaşa gelen bir personelin hava sıcaklıklarının eksi 20-30 santigrat derece olduğu kış aylarında ne kadar verim beklersiniz. Elektrik dağıtımı hızla özerkleştirilmeli ve özelleştirilmelidir" şeklinde konuştu.

TEİAŞ Grup Müdürü Kazım Çınar'ın da gelecek 10 yıl içinde bölgeye yapılacak enerji yatırımları hakkında bilgi verdiği panele, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, rektör yardımcıları Prof. Dr. Hayrettin Okut, Prof. Dr. Hülya Özdemir ile çok sayıda öğretim üye ve görevlileri ile öğrenciler katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 15:25:52
Güncelleme :6 Kasım 2008 Perşembe 15:32:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?