3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Yazık bu çocuklara

Van'ın Çatak ilçesinde okuldan evlerine dönebilmek için her gün 2 kilometre patika yolu yürüyerek Meydan dağını tırmanan öğrencilerin yaşadığı ulaşım çilesi, eğitim öğretim yılı ile yeniden başladı. 

Çatak ilçe merkezine 3.5 kilometre uzaklıkta bulunan Alaçam Mahallesi'nde 1963 yılından itibaren ulaşım sıkıntısı yaşandığı belirtildi. Yıllardır beri mahallelerine yol yapılması için çalmadıkları kapı kalmadığını belirten köylüler, hiç bir netice alamadıklarını söyledi. Mahalleye araç çıkmadığı için okula giden çocukların yürüyerek ilçe merkezine gidip gelmek zorunda kaldığını ifade eden köylüler, çocuklarının bu sıkıntıdan kurtulmaları için yetkililerin yardımını bekliyor.

'DAĞCILAR GİBİ YOKUŞ TIRMANIYORLAR'
Alaçam Mahallesi'nde ikamet eden 33 öğrenci sabahın erken saatlerinde okula gitmek için yola çıkıp, akşamları ise aynı yoldan yürüyerek evlerine geliyor. Okula gitmek için patika yolu kullanan öğrenciler zaman zaman düşme tehlikesi geçiriyor. Seyvan Yavuz İlköğretim Okulu'nda eğitimlerini sürdüren öğrenciler, araçların mahallelerine çıkmaması nedeniyle okuldan eve kadar yürümek zorunda kalıyor. 

İlçe merkezinden itibaren Meydan Dağı'nı tırmanan öğrenciler, yaklaşık 2 kilometrelik patika dağ yolunu sırtlarında çantaları ile büyük bir zorlukla aşıyor. Patika yolda tek sıra halinde ilerleyen öğrenciler, turlara çıkan dağcı kafilesi görüntüsü veriyor. 

Okumayı çok sevdiklerini belirten öğrenciler, yollarının yapılarak okul servisi verilmesi için devlet büyüklerinin sorunlarına çözüm bulmasını istiyor. Sırtlarındaki çantalarla dağcılar gibi Meydan Dağı'nı tırmanan öğrenciler özellikle kış aylarında çok büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını ifade etti. Öğretmen, doktor, kaymakam ve bilgisayar mühendisliği hayalleri ile okula giden öğrenciler, bunların gerçekleşmesi için yetkililerden yardım beklediklerini belirtti. 

Doktor olmak isteyen ilköğretim 4. sınıf öğrencisi Meryem Bozdemir, yaşı küçük olan kardeşlerinin bu yolculuğa katlanamadığını belirterek, "Her gün gidip gelemiyoruz. Bu patika yolda zaman zaman düşüyoruz. Okul servisi ve yol istiyoruz" dedi. 

Hayalinde kaymakam olmanın yattığını ifade eden 7. sınıf öğrencisi Soner Bozdemir ise çok yorulduklarını söyledi. Soner Bozdemir, "Her gün dağcılar gibi tırmanıyoruz. Hatta dağcılar bile bizim kadar fazla tırmanmıyordur. Kışın iki defa düşerek elimi kırdım. Biz de diğer öğrenciler gibi okula servis ile gitmek istiyoruz. Servis verilmesi için yolumuzun yapılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Öğretmen olmak istediğini belirten Sait Alay isimli 8. sınıf öğrencisi ise kışın büyük zorluklarla karşılaştıklarını belirtti. Alay, "Özellikle kış aylarında büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Okula gidip gelirken kurt ve köpeklerden korunmak için yanımızda sopa taşıyoruz" şeklinde konuştu.

'SORUN ÇÖZÜLMEZSE ÇOCUKLARIMIZI OKULA GÖNDERMEYECEĞİZ'
Ulaşım ve okul servisi için yaptıkları müracaatların sonuç vermediğini dile getiren mahalle sakinleri, bu sorunun çözülmemesi durumunda mahallelerindeki 33 öğrenciyi okula göndermeyeceklerini belirtti. Mahalle sakinlerinin bu konuda ortak karar alarak çocuklarını okula göndermeyeceklerini ifade eden Sebahattın Bozdemir, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurarak yol ve servis istediklerini ancak kimsenin sorunlarına çözüm bulmadığını söyledi. 

Bozdemir, "Kaymakamlık beni Belediye Başkanlığı'na gönderdi. Mahallemizin yolunun yapılması için Belediye Başkanı Münir Bozdemir'e dilekçe verdim. Ama parasının olmadığını belirterek geri çevirdi. Israr edince evrakı yüzüme fırlatarak beni makamından kovdu. Öğrencilerimiz okula giderken büyük sıkıntılarla karşılaşıyor. 

Mahallemizin yolu var ama araba çıkamayacak kadar kötü. Yol araçların çıkamayacağı kadar kötü olunca Milli Eğitim Müdürlüğü de okul servisi vermiyor. Bu sorunlardan dolayı kız çocuklarımızı okula gönderemiyoruz. Şartlar çok ağır. Çocuklarımız saatlerce yürüyerek okula gidiyor. Bu şartlarda çocuklarımızı okula göndermeyince, 'Doğuda kız çocukları okula gönderilmiyor' deniliyor. Yolumuz ve servisimiz olursa elbette çocuklarımızın okumasını istiyoruz. Bu soruna çözüm bulunmazsa çocuklarımızı okula göndermemeye karar verdik" dedi. 

Mahalleliler olarak ortak bir karar aldıklarını belirten Mehmet Ali Bozdemir ise sorunlarına çözüm bulunmaması halinde hiç bir çocuğu okula göndermeyeceklerini ifade etti. 

Çatak Belediye Başkanı Münir Bozdemir ise yaptığı açıklamada Alaçam Mahallesi yolunda hiç bir sorun olmadığını belirtti. Başkan Bozdemir, "Mahallemizin yolunda bir problemimiz yok. Araçlar yaz aylarında çıkıyor. Belediye olarak imkanlarımız yetersiz olduğu için bu mahalle yoluna asfalt dökemiyoruz. Şuan yolumuz topraktır. Stabilize hale getirmek için kum dökülmesi lazım, bunun için de yaklaşık 50 bin YTL paraya ihtiyaç var. Ayrıca bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle asfalt tutmayabilir. Kışın metrelerce kar yağdığı için yol asfalt olsa bile yine kapalı olur" ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Münir Bozdemir, vatandaşların 'Makamından bizi kovdu ve dilekçeyi yüzümüze attı' iddialarının doğruyu yansıtmadığını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 12:27:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İskender YILDIZ IP: 88.224.253.xxx Tarih : 22.09.2008 21:31:49

Güzel havalarda, gezi ve yürüyüş niyetine diyerekten insan katlanabilir. Ama bunun bir de kışı, yağmuru, çamuru var. Çocuklarının burnu sızlamadan ortalığı velveleye verenler, Van'ın kışın bilmem eksi kaç derece soğuğunda okula gitmeye çalışan bu minikler için ne yapıyorsunuz, merak ediyorum? 1963'ten beri ulaşım sorunu varmış. Ana-babalar siz ne yaptınız? Çocukları okula göndermeyince, çocuklarınız bundan zarar görecek. Gaziantep'ten Kahramanmaraş GÖksun Keklikoluk Köyü, Sivas İmranlı Doğançal Köyü başta olmak üzere, bekleyen herkese selamlar. Eğitime gönül verenlere de ayrıca selamlar gönderiyorum.