3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Yazık değil mi?

Van'ın Çatak ilçesinde, Çatak Kalkınma Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (Çatak-Der) tarafından Avrupa Birliği (AB) desteği ile uygulanan Doğu Anadolu Kalkınma Programın (DAKAP) kapsamında hazırlanan projeyle 1 yıl önce tamamlanmasına rağmen kullanılmayan 'Çevresel Atık Çöp Ayrıştırma Tesisi' çürümeye terk edildi. 

Van-Çatak karayolu üzerinde kurulan ve ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki günde 8 ton çöpü ayrıştırabilecek tesisin, Çatak Belediyesi'nin 'çöpümüz de, bütçemiz de az, burayı güvenli bölge değil' gerekçeleri ile kullanılmadığı belirtildi. İHA Muhabirine bilgi veren Çatak-Der Başkanı Cemil Tolan, tesisin yüzde 90'ı hibe şeklinde 189 bin Euroya mal olduğunu, yüzde 10'unu ise dernek olarak kendilerinin karşıladığını belirtti. Başkan Tolan, tüm belediyeler örnek oluşturacak tesisin Çevre İl Müdürlüğü heyeti tarafından çok beğenildiğini kaydetti. 

Çatak Belediyesi'nin son teknoloji ile kurulan tesisi kullanmamasının kendilerini üzdüğünü anlatan Tolan, "Çatak ilçesindeki çöplerin Çatak Çayı'na dökülmesi ekolojik dengeyi bozmakta ve ilçeyle bütünleşmiş alabalık türünün sonunu getirmektedir. Bu çevre sorununun giderilmesi için bir proje hazırlayarak hayata geçirmeden önce Çatak Belediyesi ile görüştük. Bize şuan tesisin bulunduğu mevkiinin uygun olduğunu söylediler. Hatta bu tesisin bitiminde devredilmesi için sözleşme bile imzaladık. Fakat tüm çalışmalar sona erince Çatak Belediyesi gücünün yetmediğini gerekçe göstererek burayı devralmadı. Tesisin burada çürümeye terk edilmesi ilimiz için büyük bir kayıptır. Diğer belediyelerden talep geldiği takdirde devir işlemlerini yapmak istiyoruz" dedi. 

Van'da da çöp ıslahının yapılmasının zorunluluk arz ettiği için bu tesisin merkezde kurulmasını uygun gördüklerini sözlerine ekleyen Cemil Tolan şöyle konuştu,
"Çatak'ta tamamlanan, ancak kullanılmayan bu faydalı projenin bir an önce faaliyete açılmasını istiyoruz. Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek sorumluların bu konuya bir an önce el atmasını bekliyoruz. Aksi takdirde Van Belediyesi ile görüşerek bu tesisin Van merkezine alınmasına ve burada kullanılması için davet de bulunacağız. Bu tesis bir milli servettir. Günlük 8 ton çöpü ayrıştırıp bir bölümünü gübreye çevirme kapasitesine sahiptir. Yaklaşık bir yıldır tesisimiz kendi kaderine terk edilmiştir." 

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Çatak Belediye Başkanı Münür Bozdemir ise tesisi faaliyete sokmak için yeterli güçlerinin bulunmadığını belirtti. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta olan günlük 8 ton kapasiteye sahip tesisin büyük olduğunu, dere içinde bulunması açısından de mevki olarak uygun yere kurulmadığını anlatan Başkan Bozdemir, "Ancak bir kaç belediye bir araya gelirse bu tesis faaliyete sokulur. Örneğin tesis Gevaş bölgesine getirilirse, burada Edremit, Gevaş, Çatak, Gürpınar ilçeleri ve Çiçekli Beldesi işbirliği içerisinde hayata geçirilebilir. Bu bölgelerdeki çöpler burada ayrıştırılır. Karşılıklı protokol imzaladık, fakat biz tesisin Çatak Çayı kenarına dökülen çöplerin yanına inşa edilmesini istemiştik. Ama Çatak-Der yetkilileri bu civarda bulunan köylerle ve muhtarla görüşerek buraya inşa etmeyi uygun görmüşlerdir. Daha sonradan haberimiz oldu. Tesisin bulunduğu mevcut yerde çalıştırmamız mümkün değildir. Çünkü burası terör bölgesidir. Silahla korunması gerekmektedir. Bu da mümkün değildir. O bölgede bulunan korucular öğleden sonra evlerine gitmektedir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 13:03:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?