2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Yem sıkıntısı can sıkıyor

Van'ın Gevaş ilçesinde etkili olan ağır kış şartları, özellikle hayvancılıkla uğraşan köylerdeki vatandaşları zor durumda bıraktı

Bin 260 nüfuslu Aydınocak köyünde tek geçim kaynağı olan hayvancılığın yaşanan yem sıkıntısı nedeniyle durma noktasına geldiğini belirtildi. Köyde bulunan hayvanlara yem bulmakta zorlandıklarını belirten Aydınocak Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve köy muhtarı Bahri Altındaş, ''Kış mevsiminin erken gelmesi ile birlikte yem bitkilerinde ikinci verimi alamadık. Hayvancılık köyümüzün tek geçim kaynağıdır. Köyümüzde yaklaşık 600 büyükbaş ile bin 200 küçükbaş hayvan bulunuyor" dedi.

Yem fiyatlarının yaklaşık yüzde 150 oranında zamlanmasına karşılık hayvanların ucuzladığını belirten Altındaş, "Etin kilosu 22 ila 25 lira arasında satılırken, hayvanlarımıza düşük fiyatlar veriliyor. Bir yandan yemlerin aşırı pahalanması ve bulunamaması, bir yandan hayvanların para etmemesi gibi nedenlerden dolayı bölgemizde hayvancılık bitme noktasına geldi" ifadesini kullandı.

Kooperatif olarak 100 büyükbaş hayvan alındığını ancak yaşanan sıkıntılar nedeniyle taksitlerini zamanında ödeyemediklerini belirten Altındaş, yetkililerden kendilerine bu konuda yardımcı olmalarını ve taksitlerinin biraz ertelenmesini istediklerini söyledi.

Öte yandan hayvancılığın artık kar etmediğini belirten Ferit Emare adlı hayvan yetiştiricisi de, "Benim 14 tane Sementa ırkı ineğim var. Yaklaşık 6 ay önce bir bağ otu 2 liraya alıyorken şimdi ise fiyatı 4 liraya yükseldi. Buna rağmen yem bulmakta zorluk çekiyoruz" dedi.

Bir büyükbaş hayvanın yılda 3 ton yem tükettiğini belirten Emare, bunun da yaklaşık 3 bin TL'ye mal olduğunu söyledi. İşçilik ve diğer masraflarla birlikte hayvancılığın artık kazandırmadığını belirten Emare, birçok hayvan yetiştiricisinin bu mesleği bıraktığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2012 Çarşamba 09:34:48
Güncelleme :7 Mart 2012 Çarşamba 09:38:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?