2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Yeni teşvik yasası beklentileri

Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak, oturulduğu yerde yapılan teşviklerin bölgenin geri kalmasına, zaman ve israf kaybına neden olduğunu ifade ederek, geçmişte yapılan hataların beklenilen teşvikte yapılmaması için dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni çıkartılması beklenen teşvikle ilgili açıklamalarda bulunan Feridun Irak, bir önceki hataların yapılmaması halinde Van'ın çok iyi durumlara geleceğini belirtti. 81 il içinde gelişmişlik sırasında Van'ın 75. sırada olduğunu ifade eden Irak, bunun her alanda geri kalmışlığın göstergesi olduğunu kaydetti. Kentin potansiyeline bakıldığında Van'ın bunu hak etmediğini anlatan Irak, "Uzun yıllardan günümüze bu potansiyelimiz dikkate alınarak gerekli planlar ve teşvik uygulamaları yapılmadı. Tam tersine kulaktan dolma bilgilerle ve merkezde oturulduğu yerden yapılan teşvikler bölgenin geri kalmasının yanı sıra kaynak ve zaman israfına sebep olmuştur. Doğru plan, proje ve teşviklerin yapılması halinde başta ilimiz olmak üzere ilimiz ve bölgemiz istenilen seviyeye kısa sürede gelecektir. Hükümetin gündeminde olan teşvik düzenlemesinde sektörel ve bölgesel uygulamalar söz konusu. Bu çalışmalar yapılırken geçmişteki hatalara düşülmemesi gerek. Aksi taktirde aynı sorunlar devam edecektir. İlimiz için en önemli olan sektörlerin başında tarım ve hayvancılık, sınır ticareti ve turizm gelmektedir. Tarım ve hayvancılığa coğrafi yapımız kaynaklarımız bu oldukça müsaittir. İlimizin pilot il seçilerek hayvancılığın desteklenmesi halinde son derece stratejik olan ve gittikçe dışa bağımlı hale geldiğimiz hayvancılığın yeniden 1980 öncelerinde olduğu gibi canlanması ve bölgenin kalkınması sağlanacaktır. Bu hayvancılık faaliyeti beraberinde tarıma dayalı sanayiyi getirecektir" dedi.

"TURİZMİN YATIRIMLARINDAN KDV ALINMAMALIDIR"

Van'ın önemli sektörlerinden birisinin de turizm olduğunu, teşvikte mutlaka bu alana yer verilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Feridun Irak, Van'ın 7 bin yıllık tarihinin bulunduğunu belirtti. Bir çok medeniyete başkentlik etmiş olan Van'ın adeta bir açık hava müzesi olduğunu anlatan Irak, "Dolayısıyla inanç turizmi ile birlikte Van Gölü canavarı bile bir merak turizmi uyandırıyor ve bunun potansiyeli de mevcuttur. Tüm bu zenginliklerden dolayı turizm sektörü de teşvik edilmelidir. Bu teşvik düzenlemesinde, ilimizde yapılacak olan turizm yatırımlarından ve verilen turizm hizmetlerinden Katma Değer Vergisi (KDV) alınmaması halinde çok daha fazla ziyaretçinin geleceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"SINIR TİCARETİ DEVLET DESTEĞİ GEREKTİRMEYEN BİR EKONOMİDİR"

İran'ın Van ile en uzun sınır hattını oluşturduğunu, bunun da İran'la sınır ticareti yapılması için önemli bir imkan olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Feridun Irak şöyle konuştu;

"Sınır ticareti, devletin her hangi bir yatırım yapmasına veya destek vermesine ihtiyaç duymayan ekonomik bir faaliyettir ve çok kısa sürede sonuç vermektedir. Bunları 1987 ile 1994 yılları arasında yapılan uygulamalarda gördük. Bu dönemde yapılan sınır ticareti ithalatçı, ihracatçı, aracılar, hatta seyyar satıcılara kadar on binlerce kişiye gelir kaynağı olmuştur. Yapılan ticarette ithalat ve ihracatımız kat kat olduğu için ülke ekonomisine de büyük katkıları olmuştur. Bu saatten sonra yapılması gereken 1987 ve 1994 yıllarında olduğu gibi ithali ve ihracı serbest olan her ürünü sınır ticaretine konu edilmesi kararının alınmasından ibarettir."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 15:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?