4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Yeni umut organik arı yetiştiriciliği

Van Arı Yetiştiricileri Birliği (VAB) Başkanı Halil Elasan, bu yıl Van’da vitamini ve mineral kaynağı bol olan organik bal üretimine geçileceğini söyledi.
Türkiye’de arıcılıkta kovan sayısı bakımından ilk sıralarda yer alan Van’da, Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yeni bir çalışma başlatıldı.
Organik arıcılık çalışmasıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerini
belirten VAB Başkanı Halil Elasan, projenin hayata geçmesiyle birlikte üretimde de büyük artışın olacağını söyledi. Van’ın zengin floraya sahip olduğunu vurgulayan Elasan, ekolojik arıcılığa geçerek yerli ırkın korunması ve sağlıklı bal üretmeyi hedeflediklerini bildirdi. Devletin organik arıcılığı desteklemesinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Elasan, "Organik arıcılık sayesinde istihdama büyük katkı sağlanacaktır. Arının ürettiği bal doğal bir gıda ve sağlık kaynağıdır. Organik bal gıda güvenliği açısından Avrupa’da büyük ilgi gören ekolojik ürünlerin başında geliyor" dedi.
Bal ve polenin bol vitamin ve mineral barındırdığına dikkat çeken Elasan, organik balın yararlarını ise şu şekilde sıraladı:
"100 gram balda 304 kalori olmasına rağmen, bal kilo aldırmamakta ve kiloları dengelemektedir. Vücuttaki mikropları öldürür. Yüksek miktarda asit içermesine rağmen en hassas mideler tarafından da kolayca sindirilir. Bağırsak ve böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar. Süratle kana karıştığı için hızla enerji verir, stresi önler. Damar sertliğine karşı korur. Yaranın iyileşme hızını artıran kolajen liflerinin üretimini hızlandırır ve yaranın etrafındaki şişkinliği azaltır."
İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2005 Pazar 22:13:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?