5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Yıllardır organ için telefon bekliyorlar

Van Kronik Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Felemez Özer, organ nakli olmak için yıllar önce başvurdukları hastanelerden gelecek telefonu beklerken ölüme daha çok yaklaştıklarını söyledi.

Van'da 2003 yılında kurulan ve 300 üyesi bulunan Kronik Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri kendilerine uzanacak yardım elini bekliyorlar. Derneğin kuruluş tarihinden bugüne kadar sadece 3 üyesinin birinci derece yakınları tarafından bağışlanan organ ile sağlıklarına büyük ölçüde kavuştuğunu kaydeden Özer, bunun dışından gönüllü olarak gelip organ bağışında bulunmak isteyen tek bir kişinin bile olmadığını kaydetti. Dernek üyelerinin hepsinin bağışlanacak tek bir böbrek ile hayatlarına normal şekilde devam edecek durumda olduğunu anlatan Özer, ancak organ bağışının olmamasından dolayı her gün ölüme biraz daha yaklaştıklarını söyledi. Özer, "Van'da yıldan ortalama 100 kişi trafik kazasından hayatını kaybediyor. Bunların her biri 2 diyaliz hastasına umut olabilir. Bu da yılda 200 diyaliz hastasının tekrar yaşama dönmeleri demek. Ancak insanlara hayat vermenin yerine organları götürüp toprağa gömüyoruz" dedi.

Yılda ortalama 36 kişinin böbrek yetmezliğinden dolayı derneklerine başvurarak üye olduğunu anlatan Felemez Özer, "Ben de dahil olmak üzere bir çok arkadaşımız yıllar önce başta Ankara Gazi Üniversitesi'nin bünyesinde bulunan Organ Nakil Merkezi'ne başvurduk. Ancak 5 yıl aradan geçmesine rağmen bu güne kadar tek bir cevap alamadık. Kulaklarımız kurumdan gelecek telefonda ölümü bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Dernek üyesi olan Ruken Boğa (21) ve Aynur Yıldız (25) isimli bayanlar ise 4 yıldır haftadan 3 ve 4 kez olmak üzere hemodiyaliz cihazına bağlandıklarını anlattılar. Ölümden değil, kendilerini yalnız hissettikleri için korktuklarını belirten Boğa ve Yıldız, "Her gün ölüme biraz daha yaklaştığımızı hissediyoruz" şeklinde konuştular.

İha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 15:02:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?