5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Yılmaz'dan belediyeye ziyaret

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz,
"Nüfusa ve gelişmişlik düzeyine göre belediye ve il özel idarelerine bir pay yapılıyor. Bu da esasen bu bölgelere çok faydalı bir sistemdir" dedi.


Cevdet Yılmaz, Van Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti. Bazı gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Devlet Bakanı Yılmaz, Van Valiliği ziyaretinin ardından beraberinde Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu ve Gülşen Orhan ile birlikte Cumhuriyet Caddesi'nden yürüyerek DTP'li Van Belediyesi'ne geldi. Bakan Yılmaz, belediye binasının önünde Belediye Başkan Vekili Naci Tatar, başkan yardımcıları Abdurrahman Doğan, Selim Bozyiğit ve Belediye Meclis Başkanı
Sabri Abi tarafından karşılandı.

Daha sonra başkanlık makamına geçen Bakan Yılmaz'a, Belediye Meclis Başkanı Sabri Abi tarafından brifing verildi. Belediyenin 180 milyon lira borcu bulunduğunu ifade eden Abi, İller Bankası vasıtasıyla kendilerine gelen paranın kesintilerden sonra bir milyon 600 bin TL'sının kaldığını belirtti. Belediyenin öz kaynaklarından elde ettiği gelirinin bir milyon 100 bin lira olduğunu belirten Abi, şöyle konuştu: "Vazgeçilmez ihtiyaçlarımızın başında gelen personel giderimiz 2 milyon 500 bin lira. Durum böyle iken toplam gelirimiz 2 milyon 700 bin liradır. Sadece personel giderimiz 2 bin 500 bin liradır. Bu durumda görüleceği gibi İller Bankası'ndan gelen hisseler belediyemizin ancak personel giderlerini karşılamakta ve her ay mevcut borcumuza 4 milyon lira faiz ekleniyor. Tüm bu sıkıntıları göz önünde bulundurduğumuzda belediyemizin zorunlu olarak yapması gereken rutin işlerin tamamı durma noktasına gelmiştir. Belediyemiz, Van halkına hizmet edemeyecek duruma gelmiştir."


Belediyenin resmi kurumlara olan borcunu da sıralayan Belediye Meclis Başkanı Sabri Abi, sadece esnafa 49 milyon 826 bin lira borçlarının bulunduğunu söyledi. Belediyenin bu borçlardan dolayı ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getiren Abi, hazırladığı dosyayı Bakan Yılmaz'a sundu.


Aldığı dosyayı inceleyeceğini ve yapabilecekleri konusunda yardımcı olacağını belirten Bakan Yılmaz da, hangi partiden olursa olsun bütün belediyeleri kendi belediyeleri olarak gördüklerini belirtti. Her belediyeyi kazanmak istediklerini ancak, seçildikten sonra hangi partiden olursa olsun tüm belediyelere aynı mesafede olduklarını belirten Yılmaz, seçimlerden sonra önemli olan o belediyenin yöre halkına yaptığı hizmet olduğunu ifade etti. Tüm belediyelere bu anlamda aynı gözle baktıklarını anlatan Bakan
Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Sayın Başbakanımız İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde ayrımcılıktan çok çekmiş. O zaman düzen bugünkü gibi değilmiş. İktidar partisine yakın belediyelere çok, olmayanlara az para. Öyle bir düzen varmış.

Sayın Başbakanımız onu yaşadığı için bunları güzel kurallara bağlamış. Şu an hangi partiden olursa olsun bir sistemimiz var. Bir kanunumuz var. Nüfusa ve gelişmişlik düzeyine göre bir tahsisat yapılıyor. Burada hiç bir şekilde şu parti diye bir şekilde gözetilmiyor.


Gerçekten çok adaletli bir sistemdir. Tüm belediyelere bu sisteme göre bir paylaştırma yapılıyor. Nüfusa ve gelişmişlik düzeyine göre belediye ve il özel idarelerine bir pay yapılıyor. Bu da esasen bu bölgelere çok faydalı bir sistemdir. Çünkü bu yöreler daha fazla pay alıyorlar."


Yaşanan küresel krizden dolayı bu yıl belediyelere dağıtılan paylardan bir düşüşün yaşandığını ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl bir kriz yılı olduğu için dünyadaki ekonomide küçülme yaşanıyor. Tabi buna bağlı olarak belli gelirlerden ve genel vergilerden de bir düşüş oldu. Düşüş tabi belediyelerin gelir vergilerinden pay aldığı için belediyelere de yansıdı. Türkiye'nin her tarafından belediye gelirlerinde bir azalma söz konusu oldu. Bu anlamda bu yıl biraz normal bir yıl değildir."


Kendisinin de belediye yetkililerine bir tavsiyesi olduğunu belirten Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "Belediye olarak sizin de mutlaka kaynak üretmeniz lazım. Buna da çok kafa yormak lazım. 2004 yılında belediyeler ile ilgili çok güzel bir düzenleme yaptık. Burada şunu getiriyoruz. Yap-İşlet-Devret modelini getiriyoruz. Bu model belediyelere çeşitli kaynaklar oluşturuyor. İmkan sağlıyor. Bunlar üzerinde hakikaten ciddi kafa yormak gerekir. Van önemli ve çeşitli açılımlar yapabilecek bir şehir."
Yapılan konuşmaların ardından Belediye Başkan Vekili Naci Tatar, Bakan Yılmaz'a belediyenin kendi üretimi olan üzerinde Van Kalesi'nin resmi bulunan bir tabak hediye etti.


EMEKLİ MAAŞ AZLIĞINDAN YAKINDI
Bu arada Bakan Yılmaz, Van Belediye Başkanlığı'na gelirken yolda önünü kesen bir vatandaş Bağ-Kur emeklisi olduğunu ve aldığı maaşının ev kirasına dahi yetmediğini ifade ederek yardım istedi. Bakan Yılmaz da, en iyi yardım ve düzenlemelerin kendi hükümetleri döneminde yapıldığını ancak bazı şeylerin daha yapılması gerektiğini belirti. Vatandaş, korumalar tarafından uzaklaştırıldı.

İha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 16:21:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?