3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

YÖK temsilcisi açıklama yaptı

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Temsilcisi Dr. Ömer Açıkalın, mesleki teknik eğitimin yükünden sadece YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) sorumlu olmadığını ifade ederek, bu konunun üretim kabiliyeti olan herkesin sorunu olduğunu söyledi. 

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi'nin (İKMEP) tanıtım toplantısı Van'da yapıldı. Tamara Oteli'nde gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen MEB Projeler Koordinasyon Daire Başkanı Mahmut Tuncil, projenin içeriği ile ilgili bilgiler verdi. 

Projenin ana hedefinin kalifiye ve vasıflı iş gücünün katılımı ile Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri'ndeki küçük ortak ölçekli işletmelerin gelişimini ve rekabet edebilirliğini teşvik etmek olduğunu ifade eden Tuncil, bu kapsamda Gaziantep, Diyarbakır, Van, Erzurum, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa olmak üzere 8 ilin pilot il olduğunu belirtti. Bu illerde otomotiv, tekstil, makine, metal işleri, turizm, elektrik-elektronik bilişim teknolojileri ve gıda sektörlerinde eğitim öğretim alanında uygulamaların gerçekleşeceğini dile getiren Tuncil, projenin toplam bütçesinin 15,4 milyon Euro olduğunu kaydetti. 

Daha sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duran Bolat, MEB Ticaret ve ve Turizm Daire Başkanı Murat Bey Balta ve MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik'in birer konuşma yapmasının ardından YÖK Temsilcisi Dr. Ömer Açıkalın ise bu projeye önem verilmesi ve ortak katılımın sağlanması gerektiğini dile getirdi.
 
Bu projenin zayıf noktasının paydaşlarının fazla olması sebebiyle iletişim ve koordinasyon eksikliğinin oluşabileceğini ifade eden Dr. Açıkalın, dolayısıyla başta bu projeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti. MEB'nın mesleki teknik eğitim açısından büyük projelere imza attığını anlatan Dr. Açıkalın, orta öğretimde mesleki eğitimi AB standartlarında yakalamış durumda olduklarını vurguladı. Dr. Ömer Açıkalın, "YÖK olarak biz ise daha yeni bu trendin içerisinde yer almış bulunmaktayız. Bu proje ile birlikte 5'nci seviye dediğimiz meslek yüksek okullarında AB uyumu süreci içerisindeyiz. Bu projeyle de uyum sağlayacağız. Proje kapsamında pilot illerdeki çalışmalarla ortaya çıkan çıktıları tüm meslek yüksek okullarında yaygınlaştıracağız" dedi. 

Mesleki teknik eğitimin itibarinin Türkiye'de zayıf bir konu olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Ömer Açıkalın konuşmasını şöyle sürdürdü; 

"Mesleki teknik eğitimin itibarının zayıf olması demek o ülkenin itibarının zayıf olduğu demektir. Bunu söylerken büyük bir laf etmiş oluyorum. Ama dünyadaki ülkelerin itibari gayri milli safi hasılayla ölçülür. Hasıla ne kadar yüksek ise o ülke gelişmiş ülkedir. Ne kadar az ise az gelişmiş ülkedir. Gayri milli safi hasılayı artıran üretimdir, ihracattır. Peki üretim ve ihracatı arttıran nedir? Nitelikli iş gücüdür. Nitelikli iş gücünüz zayıf ise sizin üretiminiz verimsizdir, ihracatınız azdır. En çok gelişmiş ülke ile en az gelişmiş ülkenin insanın gücü Üretim ilişkisine baktığımızda gelişmiş ülkede bir iş gücünün bir ferdin 1 saatte yaptığı işi bizim ülkemizde 18 kişi yapıyor. Bu çok çarpıcı bir örnektir. Yine gelişmiş ülkelerde bizden biraz yukarıda olan ülkelerde bir iş gücünün 1 saatte yaptığını bizim ülkemizde 12 kişi yapıyor. Neden çünkü nitelik zayıf. Verimli çalışmıyor. Bunu arttıracak olan nedir? Mesleki teknik eğitimdir. Dolayısıyla mesleki teknik eğitimin yükünden sadece YÖK ve MEB sorumlu değildir. Üretim kabiliyeti olan herkesin sorunudur ve herkes buna önem vermek zorundadır. Nerden başlayalım. Örneğin Van'ın turizm envanteri, Van'ın insan kaynakları envanteri çıkarıldı mı? Çıkarılmadıysa hemen çıkaralım. Sanayisinin sorunları tespit edilmiş midir? Sektörlerin gelişmişlik durumu nedir? Bunları araştıralım. Eğer üniversite araştırma ve akademi kariyer yapacaksa bu sorunlarla uğraşsın." 

Yapılan konuşmanın ardından seminere 10 dakika ara verilirken, ikinci oturum projenin içeriğini kapsayan slayt sunumların izlenmesi ve karşılıklı konuşmaların yapılmasıyla sona erdi. 

Projenin eğitim seminerine Van Vali Yardımcısı Hasan Yılmaz, MEB bürokratları, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 14:23:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?