5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

'Yolsuz Yolun Yolcusu' gösterimde

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Meslek Yüksek Okulu Radyo Televizyon Yayıncılığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından hazırlanan Yolsuz Yolun Yolcusu adlı filmi ilk kez Van Bilim ve Sanat Merkezi'nde gösterime sunuldu.

Van'ın 60 yıl önceki yaşamını, sosyal yapısını ve önemli tarihi olaylarını anlatan kısa metrajlı film, yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci, sanat merkezi öğretmenleri ve üniversite öğrencileri tarafından izlendi. Gösterimin sonunda İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Cereci, Yolsuz Yolun Yolcusu'nun Van'ın son 60 yıllık tarihinde yaşananları anlatan bir film olduğunu dile getirdi. Filmin, 1940'lı yıllarda devletin Doğu Anadolu Kalkınma Programı çerçevesinde Van'a gelen Mühendis Adnan Behçet Büyükhergül'ün gözlemlerini, anılarını ve bu kapsamda tarihi sürecini kapsadığını ifade eden Cereci "Film, Siirt Kurtalan'dan Van'a, özellikle de Tatvan'dan bu yana doğru dürüst yolu bulunmayan, yaşamsal pek çok ihtiyacını ancak yaz aylarında karşılayabilen bir kente mühendis olarak gelen bir kişinin yaşadığı serüven çerçevesinde biçimlenen bir çalışmadır. Bu serüven içerisinde, Van'da feribot iskelenin açılışı,İran trenlerinin feribota binişi, İran Şahı'nın Van'a gelişi, Van-Hakkari karayollarının açılışı,çimento fabrikasının açılışı, İsmet İnönü'nün Van'a gelişi, Başbakan Adnan Menderes'in Van'a gelişi ve Van cezaevini ziyareti, cezaevinde hiç mahkum bulunmaması, halkın sefalet halindeki yaşam koşulları gibi Van'ın yarım yüzyıl önceki durumu resmediliyor" dedi.

Yolsuz Yolun Yolcusu adlı filminin 2008 aralık ayında çekildiğini de söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci,amacının Van'ın yakın tarihini bilinmeyen bir açıdan ortaya koymak ve Van'ın değerlerini bir kere daha gündeme getirmek olduğunu sözlerine ekledi.

Filmin gösterimine ailesi ile birlikte katılan canlı tarih Mühendis Adnan Behçet Büyükhergül ise, Doğu'da kalkınmanın kademe kademe olacağını söyledi. Büyükhergül "Kalkınmanın bir tek yolla yapılması kafi değildir, diğer sorunlara da çözüm bulunduğu sürece kalkınma olur" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 14:30:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?