3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Yolsuzluk tesadüfen ortaya çıkarıldı!

Van Vali Vekili Ali İpek, Sağlık İl Müdür Yardımcısı K.P. tarafından yapılan yolsuzluğun iki personel tarafından tesadüfen ortaya çıkarıldığını söyledi.

Van Vali Vekili Ali İpek, Sağlık İl Müdürü Dr. Ahmet Özer'in de katıldığı bir toplantı ile Sağlık Müdür Yardımcısı K.P.'nin zimmetine para geçirmesi olayı hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Vali İpek, iki personelin İdari Mali İşler Müdürlüğü'ne yaptığı ihbar üzerine olayın ortaya çıktığını belirtti. Konunun kendisine intikal etmesi üzerine, yolsuzluk iddiasının bir dilekçeden ibaret olmadığı ve Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer'den kanaatlerini sağlamlaştıracak birtakım delillerin tespit edilmesini istediğini söyleyen Vali İpek, bu çerçevede belgeleri temin ettikten sonra yolsuzluk iddiası üzerinde çalışma başlattıklarını dile getirdi.

İpek, ancak bugün itibarıyla kimseyi suçlamayacaklarını ve bunun mahkemeye intikal eden bir konu olduğunu belirtti. Vali İpek, "Emniyet Müdürü'ne konunun derhal savcılığa iletilmesi gerektiği talimatını verdim. Vermiş olduğumu talimat neticesinde İl Emniyet Müdürlüğü bu belgelerle savcımızı konudan haberdar etti. Savcının verdiği talimatla şahıs o gece gözaltında tutulduktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi" dedi.

Şu an kişinin sadece bir şüpheli olduğunu ve konunun bir iddiadan ibaret olduğunu da dile getiren Vali Ali İpek, soruşturması yürütülen suçun bir ihale ile ilgili olmadığının altını çizerek, suçlamanın döner sermaye olanak ve imkanlarının usulsüz olarak birtakım kişilere aktarılması ve kullandırılmasından ibaret olduğunu belirtti. İpek, Cumhuriyet savcısı tarafından bugün itibarıyla zanlı hakkında zimmet suçlamasıyla başlatılan soruşturmanın devam ettiğini belirterek, "İl Emniyet Müdürlüğü'ne soruşturma talimatını vali vekili olarak verdiğim saatten itibaren söz konusu müdür yardımcısı arkadaşımızı da görevinden uzaklaştırdım" şeklinde konuştu.

Vali Vekili İpek, şüphelinin döner sermayeden Sağlık Bakanlığı personeline verilecek payların dağıtımı esnasında bankaya gönderilen dağıtım listesindeki isim ve tutarında oynama yaptığını söyledi. İpek, ilk tespitlerinin bu yönde olduğunu belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı personeli olmayan, kimisi akrabası ve kimisi iletişimde olduğu şahıslara o listede oynama yapmak suretiyle bankaya gönderilen ve bizzat kendisi tarafından hazırlanan o listede aktarmalar yaptığı anlaşılmıştır. Bu çerçevede ilk yaptığımız tespitlere göre bunun yaklaşık 2 yıl boyunca miktarlarını küçükten yükseğe doğru artırmak suretiyle müteakip defalarca gerçekleştirdiğini tespit ettik. Şahıs da beyanında bunu belirtti. Bunların toplam rakamı ancak bizim ve adliyenin yapacağı soruşturmalar sonrasında netleşecektir. Kişinin idari soruşturmasını, yapılanların ve yapılması gerekenlerin tespit edilmesi açısından aynı gün Sağlık Bakanlığı'ndan müfettiş talebinde bulunduk. Her ne kadar valilik bünyesinde soruşturma yetkisine sahip olsak da konunun üzerinde titizlikle durulması, bir müfettiş deneyimini ve tecrübesinin gerektirdiği düşüncesiyle Sağlık Bakanlığı'ndan müfettiş talebinde bulunduk."

Soruşturmalar neticesinde suçun tespit edilmesi ve yolsuzluğa konu olan miktarın soruşturma neticesinde kesinlik kazanacağını vurgulayan Vali İpek, "Ancak bugün itibarıyla tespit ve tahminlerimize göre, 500 bin YTL'yi aşan bir usulsüz harcama ve kamu kaynağını zimmete geçirmenin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 18:05:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kasım saritas IP: 88.226.70.xxx Tarih : 7.11.2008 19:12:59

iyi de sayın valim nasıl olurda bu kadar meblağ şu ana kadar dikkat çekmez.. bahsettiğiniz listeyi onayanlar atanlar nasıl farketmez.. 1trilyonluk bir meblağdan bahsediliyor, bu çok ama çok büyük bir rakam. ayrıca buradaki yorumlarda bile ihbarlar var. lütfen sizde bakanlık gibi titizlikle üstüne gidiniz.