2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Yöresel kıyafetlere ilgi azaldı

Van, Şırnak ve Hakkari yöresinde kadınların gözdesi olan 'Kıras fistan' gibi göz kamaştırıcı yöresel kıyafetlere olan ilginin kış mevsiminde azaldığı bildirildi.

Özellikle yoğun olarak Van'da üretilip çevre illere gönderilen ve yöresel kadın kıyafetlerine olan rağbet oldukça düştü. Esnaflar yaz aylarında yöresel kıyafetlere ilginin çok yoğun olduğunu, ancak kış aylarında satışların durma noktasına geldiğini söylüyor. Satışların kış mevsiminde azalmasından şikayet eden Cumhuriyet Caddesi 5. Sokak esnafı Übeydullah Tokar, "Van ve çevre illerde, özel günlerde, nişan ve düğünlerde giyilen bu elbiseler, bayanların vazgeçilmezidir. Özellikle köylerde bayanlar, ağırlıklı olarak fiyatları 60 ile 100 YTL arasında değişen elbiseleri giyerler. Köylerimizin çoğunda sadece yöresel elbise giyilir. Yaz sezonunda bayanlar, göz kamaştırıcı renklere sahip olan bu kıyafetlerle şıklık yarışına girerler. Van esnafı olarak yaz aylarında kıyafetlere olan ilgiden oldukça memnunuz. Ancak kış sezonu boyunca yöresel kıyafetler raflarda yazın gelmesini bekliyor" dedi.

Übeydullah Tokar, sattıkları kıyafetleri kendi atölyelerinde imal ettiklerini de belirtti. Elbiseleri sadece Van'da satmadıklarını, çevre ilçelerin yanı sıra Şırnak ve Hakkari gibi illere de gönderdiklerini anlatan Toker "Van'ı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler bu kıyafetlere büyük rağbet gösteriyor. Yılmaz Erdoğan ve Şoray Uzun gibi ünlüler bizi ziyaret etti, inceledikleri bazı kıyafetleri satın aldılar. Kumaşlarını ise İstanbul piyasasından ve yurt dışından temin ediyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 18:05:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?