5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Yüzyılın buluşu Van'da denendi

Tüm dünyada yüzyılın buluşu olarak nitelendirilen 'Ankaferd Blood Stopper' isimli ilaç, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) tavşanlar, köpekler ve sığırlar üzerinde denendi.

Geçen yıl Hüseyin Cahit Fırat isimli bir bitki araştırmacısının bulup Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversiteleri'ne götürerek tescillendirdiği Ankaferd Blood Stopper isimli ilaç, Van'da da hayvanlar üzerinde denendi. Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversiteleri'nde domuz ve fareler üzerinde uygulanan ilaç, YYÜ'de tavşan, köpek ve sığırlar üzerinde uygulandı.

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Gevaş Meslek Yüksekokulu Sağlık Programları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erkan Düz; trafik kazaları, ameliyat yaraları, savaş yaraları, ev kazaları ve benzeri her türlü yaralanmalarda kanamayı saniyeler içinde durduran ilaç hakkında bilgi verdi. Dünyada Türk patenti taşıyan ilk ilaç olma özelliğine de sahip olan bu ilacın özel yöntemlerle beş ayrı bitkiden elde edildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Erkan Düz, kendi başkanlığında kurulan bir ekip ile birlikte ilacı tavşan, köpek ve sığırlar üzerinde denediklerini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Düz, "İlacın orta şiddetteki kanamaları 15-20 saniyede, çok şiddetli kanamaları ise 2-3 dakikada durdurduğunu ve çok olumlu sonuçlar alındığını tespit ettik. Bu ilaç insan ve hayvanlardaki ameliyatlarda kan kaybını çok önemli oranda azaltıyor. Dolayısıyla kanamadan kaynaklanan ölümler daha az meydana gelecektir. Söz konusu ilaç; ameliyathanelerde, diş çekimlerinde, trafik kazalarında, ev ve iş yeri kazalarında, acil servislerde deprem ve benzeri doğal afetlerde ve savaş yaralanmalarında meydana gelen kanamaların kısa sürede durdurulmasında çok etkili olacaktır. Çok yakın bir zamanda ev, iş yeri ve kurumlardaki ilkyardım çantaları içerisindeki yerini alacağına inanıyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2009 Salı 12:21:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?