3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

YYÜ akademik yıl açılışı yapıldı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) 2008-2009 akademik yılının açılışı düzenlenen etkinliklerle kutlandı. 

Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın, rektörlük hizmet binanın önünde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan etkinliklere daha sonra Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde devam edildi. Yrd. Doç. Dr. Serap Yükrük'ün yönetimindeki YYÜ Eğitim Fakültesi koro ve orkestrası tarafından verilen mini konserin ardından YYÜ öğrencileri adına Figen Yılmaz bir konuşma yaptı. 

Daha sonra kürsüye çıkan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, hedeflerini anlattı. Üniversitenin bünyesinde bulunan ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim gören öğrenci sayısı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Ceylan, 2 yıl zarfında 13 bin 355 olan lisans ve ön lisans öğrenci sayısını 20 bine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Birlik, beraberlik, sevgi ve kardeşlik içerisinde çalışmaları halinde aşamayacakları zorluğun bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Ceylan, "Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınması, hepimizin huzura kavuşması, rahat ve müreffeh yaşaması demektir. Zaten özlenen de huzur içinde özgür, rahat ve onurlu bir ülkede yaşamak değil midir?" dedi 

Çağa ayak uydurmak ve dünya ile ilişkileri geliştirmek zorunda olduklarını anlatan Prof. Dr. Ceylan, "Ama bir yandan bu ilişkileri kendi çıkarlarımız doğrultusunda kurarken, bir taraftan da var gücümüzle çalışarak her alanda onların düzeyine çıkmak zorundayız ki ilişkilerimizde eşit söz sahibi olabilelim. Bunu yapabilmemiz için üniversitemiz öncülük etmek zorundadır" şeklinde konuştu.
Öğrenci, veli, akademik ve idari personele de seslenen Prof. Dr. Ceylan, el birliği ile çalışmaları halinde Van'ın çok yakın bir gelecekte üniversite kenti ve bölgesinde bir yıldız olacağını kaydetti. 

Daha sonra bir konuşma yapan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, Türkiye'de üniversitelerin bir yerelleşme süreci yaşadığını kaydetti. Bu yerelleşme sürecinin kırılması, üniversiteler niteliğine uygun bir öğrenci ve akademisyen profilinin oluşması için YÖK'ün de üzerine ne düşüyorsa yapacağını belirtti. 

Prof. Dr. Özgenç, Van YYÜ'de yüksek öğretim görmek üzere tercihte bulunan öğrenciler, öğrenimlerini sadece Van ortamında yapmayacaklarını kaydetti. Bu öğrencilerin yüksek öğrenimlerinin bir veya iki yarı yılını istedikleri Türkiye'deki herhangi bir üniversite de kendi alanında görebilme imkanına sahip olacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Özgenç, "Burada YÖK'e düşen bir görev olacaktır. Bu öğrencilerin istedikleri üniversiteye gittiklerinde orada barınma imkanları için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaktır. Onun altyapısını hazırlamaktır. Bu projenin adı da 'Farabi Projesi'dir" dedi. 

YYÜ'nün öğretim üyesi ihtiyacını karşılanmasında başta araştırma görevliliğini cazip hale getirebilecek yol izleneceğini vurgulayan Prof. Dr. Özgenç, "O da şudur. YYÜ'de araştırma görevlisi olup da gerek bu üniversite bünyesinde gerek başka üniversite bünyesinde lisansüstü öğrenim gören kişilerin doktora tez aşamasına geldiklerinde doktora tezine ilişkin çalışmaları yapmak üzere belirli bir süre yurtdışına gönderilmesi için gerekli mali, teknik ve idari altyapının hazırlanmasında YÖK kendisini görevli addetmektedir. Bunun altyapısını hazırlama konusunda gerekeni yapmak üzere yola çıkmış bulunuyoruz" şeklinde konuştu. 

Açılış töreninde son konuşmayı yapan Van Valisi Özdemir Çakacak ise üniversitelerin fikirlerin, düşüncelerin demokratik bir ortamda ve özgürce ifade edildiği kurumlar olduğunu ve öyle olması gerektiğini kaydetti. Birbirine çok ters fikirlerin bile demokratik bir şekilde özgürce, şiddete başvurmadan ifade edilmesi, aynı zamanda o kurumun ve o kurumdaki insanların ne kadar medeni olduğunun da bir göstergesi olduğunu vurgulayan Vali Çakacak, "Fikirlerin başkalarına şiddetle kabul ettirilmeye çalışması hem insanları medeniyetten uzaklaştırır, hem de kurumları halkın gözündü küçük düşürür" dedi. 

Vali Çakacak, üniversiteler iş dünyasının, kurumların ve bulundukları şehrin önünü açan, onlara yol gösteren ve bulunduğu şehri her şeyi ile etkileyen kurumlar olması gerektiğine vurguladı. Vali Çakacak, "Üniversitemiz çeyrek asırlık geçmişe sahip bir yükseköğretim kurumudur. Birçok ilimizde üniversiteler yeni kurulmaktadır. Bu üniversitelerin fiziki altyapıları seviyemize gelene kadar üniversitemiz çok daha iyi bir noktaya ulaşacaktır. Üniversitemiz diğer üniversitelerle rekabet edecek ve aldıkları eğitimden dolayı mezunlarını iş bulmada avantaj sağlayacak şekilde yetiştirilmeleri gerekir" ifadelerini kullandı. 

Yapılan konuşmaların ardından YYÜ'nün ilk rektör yardımcısı olan Prof. Dr. Niyazi Karasar tarafından 'Bilimsel Algı' konulu ilk ders verildi. 

Düzenlenen açılış törenine Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, İkram Dinçer, Gülşen Orhan ile Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Çalım, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Önder Okşar ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı. Salona bazı kız öğrenciler peruk takarak girerken, 2 öğrencinin dışında türbanlı öğrencinin katılmaması dikkat çekti.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 17:55:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?