5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

YYÜ öğrencilerine 'tarih yolculuğu'

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİN 'TARİHE YOLCULUĞU'

Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Tarihe Yolculuk' projesiyle kentte yeni atanan öğretmenler ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ni (YYÜ) kazanan öğrencilere kentin tarihi ve kültürel değerleri tanıtılıyor.

Van Valiliği'nin organizesiyle Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün başlattığı 'Tarihe Yolculuk' projesi başladı. Proje kapsamında Van'a yeni atanan öğretmenler ile YYÜ'yü kazanan öğrencilere kentin tarihi ve kültürel varlıklarını tanıtılması hedefleniyor.

Hayata geçen projenin ilk turunda valiliğin hayata geçirdiği 'Kardeş Okul-Kardeş kurum' projesi kapsamında Kültür Turizm Müdürlüğü'nün kardeş okulu olan Ferit Melen İlköğretim Okulu öğretmenleri ile YYÜ'den farklı bölümlerde okuyan öğrencilerden oluşan 50 kişilik ekip katıldı.

Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Taştan'ın katıldığı 'Tarihe yolculuk' projesinin ilk gezisi Van Gölü üzerinde bulunan Akdamar Adası Anıt Kilise ziyaret edilmesiyle başladı. Van Turist Rehberleri Derneği'nden iki profesyonel rehber, geziye katılanlara tarihi Ermeni Kilisesi'nin yapılış hikayesi ve kilisenin iç ve dış cephesinde bulunan figürleri anlattı.

Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Taştan, Van'ın tarihi ve kültürel doku açısından Türkiye'nin önemli kentlerinden biri olduğunu ifade ederek, dışardan gelen öğretmen ve üniversite öğrencilerinin Van'ın tarihi ve kültürel doku hakkında bilgi sahibi olamadıklarını söyledi.

Van'ın dışından gelen öğretmen ve öğrencilere bu tarihi değerleri tanıtmak için valilik ile birlikte "Tarihe Yolculuk" isimli bir proje hazırladıklarını kaydeden Taştan, proje kapsamında öğretmen ve öğrencileri Van Kalesi ve Akdamar Kilisesi Anıt Müze başta olmak üzere hafta 2 gün gezi düzenleyemeye başladıklarını vurguladı. Taştan, "Bu projeden amaç, Van'a ilk kez gelen öğretmen ve öğrencilere Van'ı tanıtarak, bunların ilimizi dışarıda daha fazla kişiye anlatmaları arzu ediyoruz. Bundan sonra hava şartlarının elverdiği süre içerisinde Cumartesi günleri öğretmenleri, Pazar günleri ise öğrencileri gezdireceğiz. Kış ayları sebebiyle gezilerde Akdamar Adası Anıt Kilisesi, Gevaş Selçuklu Mezarlığı, Halime Hatun Kümbeti ve Van Kalesi ile sınırlı tutucağız" dedi.

Geziye katılanlardan Ferit Melen İlköğretim Okulu İngilizce Öğretmeni Caner Can, Aydın Kuşadası'ndan bu yıl Van'a atandığını belirterek, Van Gölü'nün maviliği, çevresindeki yüksek dağların tepesindeki beyaz örtü ve eteklerdeki yeşillik bölgeye ayrı cazibe kattığını söyledi. Rehberler eşliğinde yaptıkları gezinin kendisini etkilediğini dile getiren Can, kilise duvarlarının üzerindeki havyan ve insan motifleri ve onların anlamlarının günümüze kadar taşınmasının önemli bulduğunun altını çizdi. Geziye katılan öğrenciler, Kültür ve Turizm Müdürlüğü bu projesi sayesinde Van'ın tarihi ve kültürel değerlerini tanıma fırsatı buldukları için kendilerini mutlu hissettiklerini söylediler.

Akdamar Anıt Kilisesi'nden sonra Gevaş Selçuklu Mezarlığı, Halime Hatun Kümbeti, Van Kalesi ve kaledeki Urartulara ait mezar evlerin bulunduğu Horhor Mağarası'nı gezdiler.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİN 'TARİHE YOLCULUĞU'
ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİN 'TARİHE YOLCULUĞU'
İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2009 Pazar 12:11:04
Güncelleme :8 Kasım 2009 Pazar 22:16:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?