2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

YYÜ'de başörtüsü eylemi

Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüne iptal kararı vermesinin ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü'ne alınmayan başörtülü öğrenciler, rektörlük binası önünde oturma eylemi yaptı.

Sabah saatlerinde YYÜ Kampüsü'ne giden başörtülü öğrenciler, görevliler tarafından kontrol noktasında minibüsten indirilerek içeri alınmadı. Dışarıda kalan başörtülü öğrencilere başı açık ve erkek öğrencilerin yanı sıra Van Halk ve Özgürlük Platformu üyeleri de destek verdi. Kampüs girişinde yasaya tepki gösteren bazı öğrencilerin taşıdığı, "Anayasa Mahkemesi CHP'nin şubesi mi?", "Siyasallaşan başörtü mü, üniversiteler mi?", "Yargısal formül 11>70 milyon" ve "Cüppeli cuntaya hayır" yazılı dövizler dikkat çekti.

Başörtüsü eylemine destek vermek için YYÜ'ye gelen Van Halk ve Özgürlük Platformu üyeleri adına açıklamayı okuyan Umut-Der Başkan Yardımcısı Orhan Şengül, YYÜ Rektörlüğü'nün Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu karardan dolayı kampüs alanına başörtülü öğrencileri almamasını kınadıklarını söyledi. Şengül, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bu kararın tamamen siyasi olduğunu ileri sürdü. Bu siyasi kararın üniversitelerde hemen uygulanıyor olmasının, Yüksek Öğrenim Kurulu'nun (YÖK) hangi siyasal kurumlara bağlı olduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Şengül, "Türkiye büyük bir kaosa sürükleniyor. Esastan yasayı bozma yetkisi olmayan Anayasa Mahkemesi, yetkisini aşarak siyasi bir karar almıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) varlığı yok sayılmaktadır. Bu halkın, bu milletin sözünün bir değerinin olmadığı ortadadır. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararından sonra hepimizin vatandaşlıktan çıkması mı gerekiyor? Nasılsa 70 milyonun oyu 11 kişinin oyu kadar etmiyor" ifadelerini kullandı.

Yapılan basın açıklamasının ardından yaklaşık 150 kişilik grup slogan atarak rektörlük binasına kadar yürüdü. Burada Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan'la görüşmek isteyen grup, bu istekleri gerçekleşmeyince oturma eylemi yaptı. Eylemi yaklaşık 20 dakika sürdüren öğrenciler, ayağa kalkarak tekrar slogan atıp rektörlük önünden ayrıldı. Öğrenciler yarın aynı yerde eylemlerini sürdüreceklerini belirtirken, öğrenci grubunu 15 kişilik jandarma kuvveti takip etti.

.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 18:41:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mazlum karanfil IP: 78.161.85.xxx Tarih : 17.08.2008 14:58:32

sayın rektör birilerine yaranmak için yapmış olduğu yasak ile sadece kendi konumunu aşağılayacı bir durumda bulunmuştur üstelik çabaları sonuçsuz kalmış ve güvendi kişilerin kendilerine dahi bir yaraları olmamıştır sayın rektörümüz şuan yanlız ve kimseye yaranamayacak kadar çaresizdir zafer her zamanki gibi örtülülerindir onlar her zaman ilahi bir kuddertle korunmaktadır bunu kimse kabullenmesede bu durum böyledir allah yar ve yardımcıları olsun örtülü bacılarımızın