2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

YYÜ'de el işi sergisi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğretim üyelerinin eşleri, yaptıkları 'Hesap işi' el nakış eserlerini sergiledi.

Birbirinden güzel çalışmaların yer aldığı sergiyi gezen Japon turistler, nakış işlerini büyük bir titizlikle inceledi. Osmanlı saraylarında işlenen ve bir sanat haline gelen YYÜ öğretim üyeleri eşleri, Osmanlı saraylarında yapılan ve unutulmaya yüz tutmuş bir sanatı yaşatmak üzere Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurs açtı. Kampus lojmanlarında açılan kurs Aysel Gençcelep idaresinde 8 ay sürdü. 30 kursiyerin katıldığı kursta yapılan yaklaşık 250 parça el nakışı eseri, Van Belediyesi Gençlik Merkezi'nde sergilendi.

İki gün süreyle açık kalacak olan sergiden amaçlarının unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı saraylarında işlenen nakış sanatını yaşatmak olduğunu belirten Aysel Gençcelep, bu çalışma ile atalarının nakış aşkını bayanlara yansıttıklarını söyledi. Gençcelep, "Van'da ilk defa böyle bir nakış sergisi açılıyor. Osmanlı saraylarından gelen ve unutulmuş bu sanatı yaşatmak için böyle bir çalışmaya girdik. Çok zor olmasına rağmen kursa katılan arkadaşlarımız büyük bir özveri ile kendilerini nakışa adayıp çocuk sevgisi gibi bu işe sahiplendi ve stres attı. Sergimizde Osmanlı saraylarında yapılan nakış işi olarak bilinen hesap işinin yanı sıra, Bayburt yöresine ait tel kırma, kurdele nakışı ile Brezilya ve rokoko nakışından oluşan toplam 250 el işi sergilendi" dedi.

Osmanlı sanatının yaşatıldığı sergiye gelen iki Japon turist, ilk defa böyle bir çalışma gördüklerini ve çok beğendiklerini söyledi. Özellikle hesap işi nakışını yakından inceleyen turistler Hyoung Suk Kim ve eşi Hong Mi Park, uzun süre el işlerine dokunarak inceledi.

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 14:21:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?