3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

YYÜ'de türbanlı öğrenciler derse alındı

Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) başörtülü öğrenciler derse alındı.

Bazı üniversitelerde türbanlı öğrencilerin derslere alınmamasına karşılık Van YYÜ'de öğrencilerin çoğunluğu derslerine girdi. Türbanları ile okudukları fakültelere çok rahat bir şekilde giren öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın üniversite rektörlüğüne gönderdiği 'Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliklerin yeterli olduğu, YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinin değiştirilmesine gerek olmadığı' şeklindeki genelgesi daha fakülte dekanlıklarına tebliğ edilmediği için çok az sayıda da olsa bazı öğretim görevlilerinin başörtülü öğrencileri derse almadığını kaydetti.

Sabah saatlerinden itibaren türbanla derslere girilip girilmeyeceği konusunda şüphesi olan öğrenciler ise rektörlük binasına gelerek yetkililerden bilgi almaya çalıştı. İsmini vermek istemeyen bir yetkili ise Anayasa hükümleri ile amirleri konumunda olan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın yazılı talimatına karşı koyma gibi bir yetkililerinin bulunmadığını kaydetti. Diğer üniversitelerin uygulamalarının kendilerini bağlamadığını ve üniversite yönetimi olarak yasağın kalkması yönünde görüş birliği içinde olduklarını ifade eden yetkili, "Zaten uygulamamızı bugün veya yarın daha net olarak göreceksiniz" dedi.

İşlerinin yoğun olduğu gerekçesiyle basın mensupları ile görüşmeyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın ise öğleden sonra üniversitenin uygulaması ile ilgili bir yazılı basın açıklama yapacağı kaydedildi.

Başı açık olan Zeliha Caniş isimli öğrenci ise fikir özgürlüğünü savunan bir insan olarak yasakların kalkmasını istediğini ifade etti. Her öğrencinin istediği gibi giyinmesini de istediğini kaydeden Caniş, "Öğrenciler arasında çatışma çıkacağı ve kargaşa yaşanacağını düşünmüyorum. Başörtülü olan da olmayan da hepimiz kardeşiz. Çok sayıda türbanlı arkadaşım var. Umarım onlar da istedikleri gibi derse girerler" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 16:37:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?