5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

YYÜ'den 'Gıdalar Sempozyumu'

Van Vali Yardımcısı Ömer Özcan, 1915 olayları sebebi ile önceki dönemlere ait geleneksel gıda kültüründen günümüze fazla bir şey kalmadığını belirtti.


TAGEM, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Gıda ve Ziraat mühendisleri odalarının ortaklaşa düzenlediği '2. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu' Van'da başladı. Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışına Van Vali Yardımcısı Ömer Özcan, YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Özdemir, Tarım İl Müdürü Murat Akbay ile değişik üniversitelerden gelen yaklaşık 300 bilim adamı ve öğrenciler katıldı. TAGEM Müdür Yardımcısı Müslüm Beyazgül, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nafi Çoksöyler, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Atakan Günay ve Ziraat Odası Başkanı Gökhan Günaydın yaptığı konuşmaların ardından geleneksel gıdalar konusunda Bakanlık nezrinden yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Beyazgül, meydana gelen sanayileşme, yaşayış tarzı ve teknolojik gelişmelerle birlikte geleneksel gıdaların da zaman içerisinde kaybolma riskini taşımasına rağmen beraberinde bazı avantajlarında getirdiği belirtti. Geleneksel gıdalar konusunda artık çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Beyazgül, "Bu çalışmalar şimdiye kadar münferit çalışmalardı. Ancak son zamanlarda olumlu gelişmeler vardı. 50-70 ürünün tescillenmesi için menşei, markası ve coğrafik işaretler gibi tüm özelliklerini kapsayan bir çalışma yapılmaktadır" dedi.


Daha sonra bir konuşma yapan Van Vali Yardımcısı Ömer Özcan ise geçmişten gelen bazı zenginliklerin gelecek nesillere aktarılmadığını belirtti. Bunun en bariz örneğinin Van'da yaşandığını dile getiren Özcan, "Bu sempozyumun Van'da yapılmasını çok anlamlı buluyorum. Malumunuz 1915 olaylarında Van şehri yakılıp yıkılıyor. Bin yılla aşkın bir şehir hayatı çok müthiş bir kültüre sahip olan Van birkaç yıl içerisinde tamamen meçhul bir hale getiriliyor.

Var olan şehir kültürü de bilgisayara format çekildiği gibi yok oluyor. 1915 olayları öncesi geleneksel gıda kültüründen günümüze fazla bir şey kalmadı. Bu yüzden sempozyumun Van'da yapılmasını çok anlamlı buluyorum" dedi.
Daha sonra gazeteci Coşkun Aral'ın yaptığı çağrı konuşmasının ardından 3 gün devam edecek sempozyuma geçildi. Sempozyum süresince 14 oturum gerçekleştirecek ve değişik üniversitelerden gelen yaklaşık 300 bilim adamının hazırladıkları posterlerini sunacak

İha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 16:44:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?