6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

YYÜ'nden deprem konferansı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer, depremle ilgili konferansta yaptığı konuşmada üniversite öğretim görevlilerini eleştirerek, "Ovaların mezar olduğunu bildikleri halde buralarda yapılan bütün yapıların başında profesörler vardır" dedi.

Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı (TEGV) Van Şubesi tarafından düzenlenen ’Bilim adamlarının görevleri ve deprem esnasında alınacak önlemler’ konulu konferansa YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer konuşmacı olarak katıldı. Konferans, Feyyaz Tokar Parkı’nda yapıldı. Slayt gösterileriyle Türkiye’deki fay hatlarını tek tek gösteren Prof. Dr. Yılmazer, ovalarda bulunan yerleşim birimlerinin mutlaka kayalık bölgelere çıkarılması gerektiğini kaydetti. Ovalarda bulunan yapıların sağlamlığından bahsetmenin mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Yılmazer, buralara yapılan tüm yapıların başında profesörlerin bulunduğu ekipler tarafından yapıldığını kaydetti.

1 Mayıs 2003 yılında yaşanan Bingöl depreminin ardından yıkılan 146 okulun tekrar aynı yerde yapıldığını da hatırlatan Prof. Dr. Yılmazer, "YYÜ Deprem Ulusal Çalışma Grubu olarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, deprem konusunda bilgilendirmelerine rağmen işlenecek olan bu katliama sesiz kaldılar" dedi.

Yıllardır, ’Ovalarda bina yapmayın’ denmesine rağmen buradaki yapılan binaların, kayalar üzerinde yapılanlara göre 56 kat fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmazer, "Bilimadamları önce bölgesini, sonra ülkesini ve en sonda da bütün insanları düşünmelidir. Yani bilimadamı evrensel olmalıdır. Ama ne tesadüfse ovaların mezar olduğunu bildikleri halde buralarda yapılan bütün yapıların başında da profesörler vardır" şeklinde konuştu.

van
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 10:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?