5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Ziraat Odası'ndan kurbanlık uyarısı

VAN ZİRAAT ODASI'NDAN KURBANLIK UYARISI

Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, son günlerde kurbanlık fiyatlarından görülen artıştan dolayı kimsenin yaygara koparmasına gerek olmadığını belirterek, "Türkiye'de herkese yetecek kadar kurbanlık hayvan mevcuttur, et ve hayvan ithal etmemize de gerek yoktur" dedi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, yıllardır ithal et ve kaçak hayvan girişleri, arz talep mekanizmasının sağlıklı çalışmaması ve yem fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı hayvan yetiştiricilerinin zarar ettiği belirtti. İlk kez bu yıl dolar kurunun artmasından dolayı ithal et ve kaçak hayvan girişlerinin kesildiğini ve et fiyatının istenilen seviyeye çıktığını anlatan Özgökçe, devletin de et taban fiyatını bu günkü piyasaya yakın tutması gerektiğini ifade etti. Özgökçe, "Özellikle Irak'ta getirilen hayvanlar burada satılıp, düşük fiyatlar dolar alınırdı. Belki hayvanda kar etmiyorlardı. Ama Türkiye'de düşük kurla aldıkları dolardan kar ediyorlardı. Ancak bu yıl Türkiye'de de dolar kurunun artmasıyla bu kaçak hayvan girişleri de durdu" dedi.

Üretici ile tüketici arasındaki mekanizmanın sağlıklı çalışmamasından dolayı en büyük zararı ise iki kesimin gördüğünü ifade eden Özgökçe, asıl parayı kazananların ise üretici ile tüketici arasındaki basamağın olduğu dile getirdi. Bir üreticinin koyununun canlı kilosunu 8 TL sattığını belirten Özgökçe, ancak etin tüketicinin sofrasına kilosu 18 TL'den geldiğini belirtti. Bu aradaki farkın ise ara basamaktaki insanların cebine girdiğini anlatan Özgökçe, "Yani üretici ucuza satıyor ve tüketicide pahalıya yiyiyor. Üretici elmayı 40 kuruştan satıyor. Ama biz marketlerde 1,50 kuruşa alıyoruz. Bu durum buğdayda da domateste de aynıdır. Bunun mutlaka önüne geçilmesi gerekir. Yani üreticiden tüketiciye giden sistemin güçlendirilmesi ve kontrol mekanizmasının artırılması gerekir" şeklinde konuştu.

Son günlerde artan hayvan fiyatlarının ise kalıcı olmadığını dile getiren Özgökçe "Türkiye'de herkese yetecek kadar kurbanlık hayvan vardır ve bunun için kimsenin yaygara koparmasına gerek yoktur. Et ve hayvan ithal etmemize de gerek yoktur. Kurban Bayramı'ndan dolayı artan fiyatlar bayramdan sonra tekrar düşüşe geçecektir" şeklinde sürdürdü;

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 16:52:04
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 16:55:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?