2
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Kaçırılan askerlerin duruşması başladı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesinde terör örgütü PKK tarafından düzenlenen baskında kaçırılan ve serbest bırakıldıktan sonra tutuklanan 8 asker bugün ilk kez askeri mahkemede hakim karşısına çıktı.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Cezaevi'nde tutuklu bulunan 8 asker sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında 4 zırhlı araçla Merkez Komutanlığı'nda bulunan Askeri Mahkemesi'ne getirildi. Tutuklu askerler Merkez Komutanlığı arka bahçesinden içeri alınırken, polis ekipleri tarafından bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmanın yapılacağı Ordu Caddesi trafiğe kapatılarak barikatlar kuruldu. Saat 09.00'da başlayan ilk duruşmaya tutuklu bulunan Piyade Er İlhami Demir, Piyade Er İrfan Beyaz, Piyade Er Özhan Şabanoğlu, Piyade Er Fatih Atakul, Piyade Er Mehmet Şenkul, Piyade Er Fuat Başoda, Piyade Er Ramazan Yüce ve Piyade Uzman Çavuş Halit Çağan ile birlikte avukatları ve yakınları katıldı. Tutuklu bulunan askerlerin Askeri Mahkemesi'nde başlayan ilk duruşmasına her basın kuruluşundan birer temsilci alındı.

Askerler, 'Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar'. 'Suç ve suçluyu alenen övme', 'Yurt dışına firar', 'Zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak', 'Basın ve yayın yoluyla halkı askerlik hizmetlerinden soğutacak beyanlarda, telkinlerde bulunmak ve propagandasını yapmak' suçlarından yargılanıyor.

Askeri savcının ömür boyu hapis istediği Piyade Er Ramazan Yüce'yi Van Bölge Baro Başkanlığı'na üye avukat Dinçel Aslan ve Zeki Yüksek savunurken, 'Memuriyet görevinin gereklerine aykırı hareket etmek, büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar ile zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak' suçlarını işlediği iddia edilen Uzman Çavuş Halis Çağan ile 'Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar' suçlarını işlediği belirtilen piyade erler Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu, Fatih Atakul ve Piyade Çavuş Mehmet Şenkul'u ise birer avukatın savunacağı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2008 Cuma 10:21:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?