4
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Şemdinli olaylarında 2 tutuklama

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ndeki bir pasajda meydana gelen patlama sonrası isimleri gündeme gelen jandarma astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bu sabah Van Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği'nin talimatı üzerine Van Adalet Sarayı'na gelen astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz, olayı soruşturan Savcı Ferhat Sarıkaya'ya yaklaşık 5 saat ifade verdikten sonra saat 15.00 sıralarında CMK'nın 220, 312 ve 'Terörle Mücadele Yasası'nın 1 ile 3. maddelerine muhalefet suçlarına muhalefet suçlamasıyla tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildiler.

Mahkeme heyeti dosyayı inceledikten sonra duruşma başladı. Astsubayların burada yaklaşık 6 saat süren sorgularının ardından saat 22.00 sıralarında tutuklandı. Tutuklanan astsubaylar Van İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından binanın zemin katına getirilen zırhlı araca bindirilerek, Adalet Sarayı'ndan uzaklaştırılarak cezaevine götürüldü. Mahkeme sonunda Adalet Sarayı'na çıkan astsubayların avukatı Vedat Gülşen, basın mensupların sorularını cevaplandırdı.

Meydana gelen olayın kamuoyu bilgisi dahilinde olduğunu vurgulayan Gülşen, müvekkilleri Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in savcılık tarafından çağrıldığını belirtti. Müvekkillerinin şüpheli sıfatıyla ifadeleri alındığını söyleyen Gülşen, ifadeleri alındıktan sonra da nöbetçi mahkemenin naip üyesi tarafından da sorgulanmak üzere sevk edildiğini anlattı. Bu dosyanın kamuoyunda durumu, ilgilileri ve tarafları malum olduğunu da hatırlatan Gülşen, "Fakat müvekkillerimin silahlı kuvvetler mensubu Jandarma Genel Komutanlığı'nı bağlı olan bir asker olması sebebi ve hukuk devletinin yargı fonksiyonuna olan saygısından dolayı mücadelesini hukuk çerçevesinde yapacağız. Yargının verdiği karara hepimiz saygılı olmalıyız.

Yargı kararı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin üç unsurunda bir tanesidir ve hepimize lazımdır. Hukuku süreç devam etmektedir. Müvekkillerimin hukuk çerçevesi içerisinde haklarını ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Müvekkillerinin, CMK'nın 220., 312. maddeleri ile ve Terörle Mücadele Yasası'nın 1 ile 3 maddesi gereği sevk edildiğini de hatırlatan Gülşen, tutuklama kararı mahkeme sonucu bir hüküm olmadığını beyan etti. Yeni Ceza Kanunu'nun en son şekliyle sanıkların haklarını da koruduğunu vurgulayan Gülşen, "Böyle inanıyorum ki tüm süreç sağlıklı bir şekilde yürümektedir. Müvekkillerim ve mensup oldukları kurumu gururla ve onurla temsil etmişlerdir ve etmeye de devam ediyorlar. Yargı kararına gerekli saygıyı göstererek, bir hukukçu olarak da hukuk içinde kalacağım. Hukuk devletinin ilkelerinin çalıştığını da bir kez daha görmüş oluyoruz. Mevcut iddialar ve deliler hepsi mahkeme tarafından değerlendirilecektir" diye konuştu.

Bir gazetecinin 'Tedbirli tutuklama ne kadar sürer' şeklindeki sorusuna Gülşen, "Süresi yok. İddianame hazırlanır dava açılır. Daha iddianame tanzim edilmemiştir. İddianame tanzim edilip de bize tebliğ edildiğinde müvekkillerimin tam olarak mevcut dosya delillerine göre değerlendirip, savcılık dava açtığını hangi maddelere sevk edildiğini böylece görmüş olacağız. O zaman gerekli değerlendirmeyi yaparız" şeklinde konuştu.

"Dosyanın Van'a gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir soruya ise Gülşen, "Dosyanın Van'a gelmesi daha hukukidir. Değerlendirme önünden daha olumlu görüyoruz. Uzman mahkeme olaya bakmıştır. Hakemlerimiz yetişmiş hakimlerdir. Hakimlerimize bu konu hakkında zaten mahkemeye dava açıldıktan sonra davanın görev alanı ve görev yeri tam belli olacaktır. Şimdiden bir şey söylemekte mümkün değildir" açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 22:11:43
Güncelleme :29 Kasım 2005 Salı 00:24:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?