4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Aşkın bir iddiadan aklandı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın, Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından 2863 sayılı "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet'' suçlamasıyla açılan ve bugün Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davadan beraat ettiği bildirildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından 2863 sayılı "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet'' suçlamasıyla açılan ve bugün Van Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada beraat kararı çıkarken, mahkeme masraflarının da kamuya ödetilmesine karar verildi.

Sabah saatlerinde tedavi gördüğü YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde ambulansla 3 doktor nezaretinde Van Adalet Sarayı'na getirilen Rektör Yücel Aşkın, binaya girdikten sonra tekerlekli sandalyeye oturularak davanın görüleceği 2. Asliye Ceza Mahkemesi duruşma salonun bulunduğu 2. kata çıkarıldı. Burada Hakim Cumhur Uluçınar'a, hazırladığı 4 sayfalık savunma metini okuduktan sonra veren Rektör Aşkın, evinde yapılan aramada ele geçirilen bin 19 adet eserin 2863 sayılı yasa kapsamında değerlendirilerek el konulduğunu ve bunlardan 231 adedinin yönetmelik gereği tutulması gereken envanter defterine kayıtlı olduğunu, 210 adedinin 2863 sayılı yasa kapsamına girmediğini kaydetti.

Geriye kalan eserlerin ise tutanaklarda belirtildiği gibi sayıca o kadar fazla olmadığını, parçaların tek tek sayılarak rakamın fazlalaştırıldığını belirten Aşkın, 1997 yılından beri Van Müze Müdürlüğü tarafından verilen koleksiyoner belgesine sahip olduğunu ve bu belgeyi almasındaki en büyük nedenin ise bölgedeki tarih eserlerin yurtdışına nasıl çıktığını iyi bildiğinde kaynaklandığını vurguladı. Aşkın, varlıklı bir insan olmadığını, doğru dürüst bir evi bile olmamasına karşın mal varlığının büyük bir bölümünü buraya yatırarak kültür hizmetinde bulunduğunu anlattı.

Yücel Aşkın, son 6 ay içinde 4 ayrı parti halinde aldığı ve çoğunun birleştirilmesi gereken parçalarda oluşan 581 adet tarih eserinin envanter defterine kaydının yapılması için 2 Temmuz 2005 tarihinde Van Müze Müdürlüğü müracaatta bulunduğu kaydetti.

Aşkın, Van Müze Müdürlüğü yetkililerinin, hem işlerinin yoğunluğundan hem de ''2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun" 10. Maddesi'nde eserlerin elde edinmesi ve envanter defterine kaydıyla ilgili açık bir hükmün bulunmadığından dolayı kaydedilmesinde aceleci davranmadıklarını ifade etti.

Eserlerin elde edinimiyle Van Müze Müdürlüğü'ne yaptığı müracaatının arasında 21 günlük sürenin geçtiğini hatırlatan Aşkın, envanter defterinde kaydı bulunmayan eserlerin kaydedilerek, kayıtlı eserlerle birlikte kendisine iadesi talebinde bulunarak beraatını istedi.

Tanık sıfatıyla Van Müze Müdür Vekili Ahmet Mete Tozkoparan, arkeolog Ümit Emre Köse ve YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Hanifi Biber'in dinlenmesinin ardından Hakim Cumhur Uluçınar, tarafından söz hakkın verilen Cumhuriyet Savcısı Taylan Özgürulu da Rektör Aşkın'ın beraatını istedi.

Hakim Uluçınar, sanık Aşkın'ın el konulduktan sonra 9 bent halinde CMK'nın 250. Maddesi ile görevli Adli Emanet Memurluğu'nda bulunan eserlerden 1 ve 8 bentlerin dışında kalan tüm eserlerin teslimine, mahkemenin masraflarını kamu tarafından ödenmesi kaydıyla beraatına karar verdi.

Hakim Uluçınar, karar açıklandığı sırada ayağa kalkan bu şekilde durmakta zorlandığı gözlenen Aşkın'a, oturarak kararı dinlemesini istedi. Bu şekilde kararı oturarak dinleyen Aşkın, tekrar tekerlekli sandalyeye oturtularak mahkeme salonundan çıkartıldı, ambulansa bindirilerek tedavi gördüğü YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

.
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2005 Perşembe 10:31:59
Güncelleme :15 Aralık 2005 Perşembe 13:39:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?