3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Van'da balık bereketi

Van Gölü'nde bu yıl yaşanan balık bolluğu, ilkbahar mevsiminde tuzlanarak kurutulan inci kefali balığının fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Son yıllarda güvenlik kuvvetlerinin desteği ile inci kefali balığının üreme döneminde sıkı bir şekilde uygulanan avlanma yasağı meyvesini vermeye başladı.

Van Gölü'nde yaşayan tek endemik balık türü olan İnci kefalinin nisan ayın ortalarında başlayan ve temmuz ayının sonralarına kadar devam eden üreme döneminde uygulanan avlanma yasağı sonucu boylarında büyüme olduğu gibi bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmesiyle sayı olarak da çoğaldı. Bu yıl piyasada yaşanan bolluktan dolayı günlük olarak avlanan balığın kilosunun 1 YTL'den satıldığını kaydeden Yunus İrli, ilkbahar aylarında bolca avlandığı için kış aylarında da yenmesi için tuzlanarak kuruttukları balıkların ellerinde kaldığını kaydetti. Geçen yıl kilosunu 5 YTL'den sattıkları kurutulmuş tuzlu balığın bu yıl 1 YTL'den sattıklarını belirten İrli, "İlkbahar mevsiminde bolca avladığı için kilosu 10 YKr'a kadar düşen inci kefali balığını evlerimizde tuzladıktan sonra kurutarak kış mevsiminde daha pahalıya satıyorduk. Ancak bu yıl yaşanan balık bolluğundan dolayı günlük olarak avlanan taze balığın kilosunu 1 YTL'da satıldığı için büyük emekler vererek tuzlayıp kuruttuğumuz balıklarımız da elimizde kaldı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 18:47:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?