4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Dönüşümlü soba yaptı

Van'da yaşayan Karadenizli mucit Yusuf Akyüz, daha önce hurda malzemelerle yaptığı değirmenden sonra şimdi de boruları değiştirmeden tezek ve kömür için ayrı ayrı sobalar kurarak evini ısıtmaya çalışıyor.

İskele Mahallesi'nde ikamet eden Bağ-Kur emeklisi Yusuf Akyuz, evinde yaptığı ilginç icatlar ve uygulamalarla görenleri hayrete düşürüyor. Vatandaşlar kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bir yakacak tercih edip onunla evini ısıtmak amacıyla tek soba kullanırken, Karadenizli mucit Akyüz ise evinde aynı anda kömür için ayrı, tezek için de ayrı soba kullanıyor.

Evinde iki sobayı neden kullandığını anlatan Akyüz, Doğu'da kış yakacağı için ağırlıklı olarak tezek kullanıldığını söyledi. Tezeğin kalorisi düşük olduğu için şiddetli soğuklarda çok iyi ısınmanın mümkün olmadığını, kömür kullanmak gerektiğini ifade eden Yusuf Akyüz, tezekle kömürün aynı sobada iyi yanmadığı için kömüre ayrı, tezeğe ayrı soba kullandığını belirtti.

Akyüz, ''Evde sadece hanımla yaşıyoruz. Devamlı tezek yaksam soğuktan dolayı ısınmamız zor oluyor. Gündüz tezek, akşam ise kömür yakıyorum. Odanın tavanına yaptığım sistemle boruyu asarak sobaları gündüz ve gece değiştiriyorum. Kömür sobası ağır olduğundan tekerlekli altlık alarak rahat bir şekilde yer değiştiriyorum. Sobaları değişmek biraz zahmetli oluyor. Elimde tezek bol, bu şekilde tüketmeye çalışıyorum" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2005 Pazartesi 14:48:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?