4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Duruşmadan hastaneye götürüldü

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın ve 9 sanık hakkında tıbbi cihaz alımıyla ilgili soruşturma kapsamında açılan davanın ilk duruşması Van’da başladı. Mahkeme binası duruşmayı izlemek için gelen heyetler ve gazeteciler yüzünden büyük bir kalabalığa sahne oluyor.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, tedavi gördüğü Araştırma Hastanesi'nden saat 08.30 sıralarında ambulansla Adliye binasına geldi. Aşkın, Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin'in nezaretinde Adliye'ye getirildi.

Aşkın, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Van Adliye Sarayı önünde ambulanstan indirilerek yaya olarak 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gitti. Aylar sonra kamuoyunun önüne ilk kez çıkan Aşkın'ın zayıflamış olduğu gözlerden kaçmadı. Aşkın ambulanstan indirilirken jandarma büyük önlemler alarak çevrede kuş uçurtmadı.

Doktorlar, geçtiğimiz hafta operasyonla stent takılan Yücel Aşkın'ın mahkemeye monitöre bağlanmadan çıkarılmasına karar verdi. Ancak monitor ve acil girişimde kullanılacak ekipman, mahkeme binasında hazır bulunacak.

CHP ve YÖK heyetleri de, duruşmayı izleyecek. CHP heyetinde Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, İstanbul Milletvekili Hasan Fehmi Güneş, Bursa Milletvekili Musatfa Özyurt, Muğla Milletvekili Gürol Ergin de yer alıyor. Yücel Aşkın’ın duruşmasını YÖK de izleyecek, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme başkanlığında, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Hüseyin Çevikbaş ve YÖK’ün avukatı Haydar Han’dan oluşan heyet de Van’a gitti.

DAVA BAŞLADI

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın ile 9 sanığın yargılanmasına başlandı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 7 müdahilin hazır bulunduğu davaya, Uluslararası Barolar Birliği, YÖK, CHP’nin 7 Milletvekili, Ankara, İstanbul ve Baro Başkanları gözlemci olarak katıldı. Duruşmayı çok sayıda basın mensubunun takip etmek istemesi üzerine, mahkemeye kura usulüyle 5 gazeteci alındı. Duruşma saat 9.45’de görülmeye başlandı.

Rektör Yücel Aşkın’ın saat 8.30 geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilmesinin ardından Rektör yardımcıları Prof.Dr. Ayşe Yüksel, Prof.Dr. Hasan Ceylan, YYÜ Genel Sekreteri Işık Tepe ve diğer altı sanık da avukatlarıyla birlikte adliyeye geldi.

Aşkın’a destek olmak amacıyla il dışından gelen heyetler ile Van’daki bazı siyasi parti temsilcileri ve öğretim üyeleri de mahkemeyi izlemek üzere Van Adliye Sarayı’na geldi.
YYÜ Rektörü Aşkın’ın eşi Yrd. Doç. Dr. Oya Aşkın’ın ise adliye gelmediği görüldü.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve 9 sanığın yargılanmasına Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.
İhbar dilekçesinde imzası bulunan ve fişlendiklerini öne süren müdahiller, duruşmada söz alarak, Hakim Ferhat Erbaş’ın tensip tutanağında, karardan önce görüş belirttiği gerekçesiyle davada tarafsızlığını yitirdiğini öne sürdüler. Müdahiller, reddi hakim talebinde bulundular.

Sanık avukatları ise bu talebin duruşmayı uzatmak amacıyla yapıldığını ve kötü niyet taşıdığını savunarak reddedilmesini istediler. Mahkeme heyeti, 5 dakikalık süren bir değerlendirmenin ardından, talebin üst mahkeme olan 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini kararlaştırdı. Duruşmaya, saat 14.00’e kadar ara verildi.

Rektör Aşkın, YYÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Niyazi Güler ve anestezi uzmanının gözetiminde mahkeme nezarethanesinde saat 14.00’e kadar tutulacağı öğrenildi.

REDDİ HAKİM TALEBİ KABUL EDİLDİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ile 9 sanığın yargılandığı davada reddi hakim talebi kabul edildi.


Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve 9 sanığın yargılanmasına Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

İhbar dilekçesinde imzası bulunan ve fişlendiklerini öne süren müdahiller, duruşmada söz alarak, Hakim Ferhat Erbaş'ın tensip tutanağında, karardan önce görüş belirttiği gerekçesiyle davada tarafsızlığını yitirdiğini öne sürdüler. Müdahiller, reddi hakim talebinde bulundular.

Sanık avukatları ise bu talebin duruşmayı uzatmak amacıyla yapıldığını ve kötü niyet taşıdığını savunarak reddedilmesini istediler.

Mahkeme heyeti, 5 dakikalık süren bir değerlendirmenin ardından, talebin üst mahkeme olan 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı. Duruşmaya, saat 14.00'e kadar ara verildi.

Daha sonra 4. Ağır Ceza Mahkemesi, reddi hakim talebini kabul etti.

Prof. Dr. Yücel Aşkın, alınan ifadesinin ardından mahkememe salonundan çıkartılıp ambulansla tedavi gördüğü YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Edinilen bilgiye göre, Prof. Dr. Aşkın'ın ifadesinden sonra avukatları, müvekkillerinin yorulduğunu belirterek rahatsızlandığı gerekçesiyle tedavi gördüğü hastaneye götürülmesini talep etti.

Mahkemenin talebi kabul etmesinin ardından Prof. Dr. Aşkın, zırhlı araç korumasında ambulansla YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Yücel Aşkın'ın çıkışı sırasında, dışarıdaki kalabalıktan bazıları alkışlarken, bazılarının ise yuhaladıkları görüldü. 

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Çete suçundan yargılanan Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın, çıktığı ilk mahkemede savunmasını yazılı olarak yaptı. Aşkın, yarım saatte savunmasını özetleyerek hakkındaki suçlamaları reddetti.

Rektör Aşkın, 1999 yılının Nisan ayında göreve geldiğini belirterek, tıbbi cihaz ihalesinin ise 1998 yılında yapıldığını ifade etti. Aşkın, bu konuda hukuksuzluk yapmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Aşkın, fişlemelerle ilgili olarak da, "Kasa benim değil üniversiteye aittir. Olağanüstü hal döneminde güvenlik birimlerinden ve YÖK tarafından bazı belgeler üniversiteye gönderilmiş. Diğer belgeler ise şahsıma gönderilen tehdit ve ihbar mektuplarıdır. Kimseyi fişlediğim doğru değil. Kişisel veri toplayarak tehdit ettiğim bilgiler de doğru değil." dedi.









.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 11:52:57
Güncelleme :14 Aralık 2005 Çarşamba 17:48:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?