4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Eker: Hayvancılık gelişmeli

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, iktidara geldikleri 2002 yılında Türkiye'de hayvancılığa ayrılan desteğin 75 trilyon lira olduğunu, ancak 2005 yılına kadar bu miktarı 622 trilyona çıkardıklarını söyledi.

'Sınır İlleri Hayvancılığının Sorunları ve Çözüm Önerileri' konulu toplantıya katılmak üzere dün Van'a gelen Bakan Eker, bugün de İl Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü'nün ek binasının açılışını yaptıktan sonra, Van Et Kombinası ile Van-Et A.Ş. üretim tesislerinde incelemelerde bulundu. Bakan Eker, son olarak Gürpınar İlçesi'ne bağlı Aşağı Kaymaz Köyü'nü ziyaret etti. Burada Aşağı Kaymaz Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından düzenlenen programa katılan ve halkı Kürtçe selamlayan Bakan Mehdi Eker, programda yaptığı konuşmada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin diğerlerine göre kalkınmadan gerektiği gibi nasiplenmediğini söyledi.

Bölgelerarasında meydana gelen farklılığın beraberinde birtakım sosyal sorunları da getirdiğini kaydeden Bakan Eker, Türkiye'nin her tarafına kalkınma hamlesi taşımayı hedefleyen AK Parti hükümetinin işbaşına geldiği günden itibaren bu farkı kapatmaya yönelik çalışmalar yaptığını ifade etti. Bu bölgelerin kalkınmasında lokomotif rol oynayan ve en önemli sektör olan tarımla hayvancılığın geliştirilmesiyle ilgili çalışmalara hız verdiklerini dile getiren Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tarım ve hayvancılıkta üretimi artırmak için hayvanlarda et ve süt miktarını daha çok almak gerekir. Daha çok hayvan yetiştirilmedir. Bir de üretilen ürünlerin pazarlanması sağlanmalıdır. Ürün satılamıyorsa başa bela olur. Tarım ve hayvancılık dünyanın her yerinde önemli olduğu için destekleniyor ve biz de destekliyoruz. Ancak hiçbir dönemde bizim hükümetin olduğu dönem kadar desteklenmemiş. Geldiğimiz 2002 yılında Türkiye'de hayvancılığa ayrılan destek 75 trilyon liraydı. Biz 2003 ve 2004 yıllarında bu miktarı biraz daha artırarak 2005 yılında 622 trilyona çıkardık. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nda ise hayvancılığa 200 trilyonun üzerinde para yatırdık."

Bakan Mehmet Mehdi Eker, Van'da 1990-2002 yılları arasında sadece 3 kooperatifin desteklendiğine de değinerek, AK Parti hükümeti olarak 2.5 yıl içerisinde bu kooperatiflerin 12 tanesine destek verdiklerini belirtti. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren kooperatif kuracaklara süt soğutma tankı, süt işleme tesisi ve soğuk hava deposu gibi yatırım tesislerinin yarısını hibe olarak karşılayacaklarını ifade eden Eker, bunun için de 2006 bütçesine yeteri kadar kaynak koyduklarını söyledi.

Hükümete geldiklerinde et ve balık kombinalarının özelleştirme kapsamına alındığını hatırlatan Bakan Eker, bunların önemine binaen program kapsamından çıkararak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ilgili kuruluşları haline getirdiklerini kaydetti. Eker, et ve balık kombinalarının büyük bir çoğunluğunun ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hizmet sunduklarını belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından Gürpınar İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, sadece ilçede yetiştirilen Norduz cinsi koyununun bir tablosunu Bakan Eker'e hediye etti. Bakan Eker, 2 günlük Van gezisinin ardından, öğlen saatlerinde geldiği Ferit Melen Havaalanı'nda, THY'nin tarifeli uçağı ile Ankara'ya döndü.

.
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2005 Pazar 15:40:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?