4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Sıcak hava tedirginliği

Van Sağlık İl Müdürü Uzman Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, vatandaşların mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığına aldanmamaları gerektiğini belirtti.

Son günlerde yurdun büyük bölümünde yoğun kar yağışı ve olumsuz hava etkisini gösterirken, Van'da yazdan kalma günlerin yaşanması uzmanları tedirgin etmeye başladı. Her yıl bu dönemlerde beyaza bürünen Van'ın henüz karla tanışmamasının sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceği endişesini taşıdıklarını kaydeden Sağlık İl Müdürü Muhammet Güzel Kurtoğlu, vatandaşların sıcak havaya aldanmamasını isteyerek, yünlü ve kalın giysiler giyilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kış mevsiminde yazdan kalma günlerin yaşanmasının gribal enfeksiyon riskini artırdığına işaret eden Kuntoğlu, "Vatandaşlarımız her zaman tedbirli olmalıdır. Kış ayında bahar havasının yaşanması doğa dengesine uymuyor. Gün içinde ani sıcaklık değişikliği gribal enfeksiyonları beraberinde getirir. Hava ne kadar sıcak olursa olsun dışarı çıkanlar mutlaka yanlarında mont ve palto gibi kalın giysilerini de bulundurmalıdırlar" dedi.

Kar yağışının olmamasının ekili alanlara büyük zararlar vermesinden korktuklarını ifade eden Tarım İl Müdürü Murat Akbay ise karın örtü vazifesi gördüğünü söyledi. Bölgede yetişen buğday ve arpa gibi ürünlerin kar altında daha iyi korunduğunu belirten Akbay, kasım ve aralık aylarında yağan karın faydalı olduğunu kaydetti. Akbay, "Bu dönemde karın yağması çok faydalıdır. Çünkü yağan kar toprağın nem oranını artırıyor" diye konuştu.

Akbay, karın yağmamasının meralara da büyük zararlar verdiğini vurgulayarak "Hayvanların hala meralarda otlaması, otların köküne zarar vermesine neden oluyor. Çiftçilerimizle birlikte karın yağması için dua etmekten başka bir çaremiz yok" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 16:38:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?