4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Tahliye isteyen savcı değiştirildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın ve 9 kişi hakkında açılan çete davası Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Saat 10.00'da İlhan Kaya başkanlığında başlayan duruşmada savcı değişikliği oldu. Önceki duruşmaya katılan ve Rektör Aşkın'ın tahliyesini isteyen Sezgin Kanmaz'ın yerine Metin İlgeç katıldı. Mahkeme savcısı değişmesini savcılık kaynakları görev paylaşımı olarak değerlendirdi.

Duruşmaya Rektör Aşkın sağlık sorunları ve geçen duruşmada savunmalarını yapan 5 sanık bu duruşma için vareste sayıldıkları için bunlardan sadece Rektör Yardımcısı Ayşe Yüksel mahkemeye gelmedi. Sanıkla için hazırlanan bölümde geçen duruşmada Rektör Aşkın'ın ön tarafta olduğu kısmın boş bırakılması dikkat çekti. Önceki duruşmada oturumların hiyerarşik yapıya göre yapılması bu duruşmada da kendini gösterdi. Duruşmada Rektör Yardımcısı Hasan Ceylan, Ziraat Fakültesi Dekanı Fırat Cengiz, Genel Sekreter Işık Tepe ve Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran yan orta bölmede otururken, en arka bölümde ise yazı işleri Müdürü Şükran Yurtkuran, Bilgisayar İşletmeni Bülent Şahin ve Özel Güvenlik Birimi Müdürü Saffet Kara şeklinde oturum yapıldı.

Mahkeme salonu 25 kişilik olduğu için sınırlı sayıda kişi alındı. Basın mesuplarına tanınan 5 kişilik kontejan yapılan kura ile tespit yapıldı. Anadolu Ajansı kura dışı olarak içeri alınırken, diğer 4 kişi kendi aralarında yapılan kura ile belirlendi. Mahkemede CHP geçen duruşmada olduğu gibi yine heyet olarak hazır bulunuyor. CHP Hasan Fehmi Güneş Başkanlığı'nda 4 kişilik heyet mahkemeye gözlemci sıfatı ile katılırken, YÖK'ü ise 2 hukuk müşaviri temsil ediyor. Sanıklardan herbirinin bir yakını alınırken, salon küçük olduğu için mahkemeye müdahil olanlar ilk oturumda sınırlı sayıda alındı. Mahkeme 2. oturumdan itibaren müdahilleri teker teker alarak dinleyecek.

Mahkemede sanıkları 7 avukat savunurken, müdahillerin ise 8 avukatı duruşmada hazır bulunuyor. Mahkeme dikkat çeken bir taraf ise sanık avukatlar için ayrılan bölümde avukatların önüne 3 masa konulurken, müdahil avukatları ise 1 masa etrafında toplandı.

Duruşmaya rektör Aşkın'ın katılmaması nedeniyle geçen duruşmaya gösterilen ilgi bu sefer olmadı. Mahkemeye saat 12.00'de 1 saat ara verilirken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği'ne (YÖDER) bağlı yaklaşık 30 kişilik bir grup Adalet Sarayı önünde geçen ana cadde pankart açarak, YÖK, üniversite yönetimi ve hükümet aleyhine sloganlar attı. Emniyet güçlerinin aldığı güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yapan grup, üniversitenin bilimin dışına çıkarıldığını iddia etti.


.
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 12:00:43
Güncelleme :29 Aralık 2005 Perşembe 16:30:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?