4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Tarihi kale restore edilecek

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, tarihi Hoşap Kalesi önünden geçen Van-Hakkari karayolu güzergahının değiştirileceğini belirterek, "Kalenin bulunduğu bölge turizm merkezi haline getirilecek" dedi.

İl Özel İdare kaynaklarıyla Gürpınar İlçesi'ndeki köylere yaptırılan şebekeli içme suyu ve yol yapım çalışmalarını yerinde inceleyen Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Van-Hakkari karayolunun 45. kilometresinde bulunan tarihi Hoşap Kalesi'ni gezdi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Cüneyt Karabıyık, Van Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Özkan ve kurum amirleriyle Hoşap Kalesi'ne giden Tanılır, daha önce çöplük olarak kullanılan ancak kaymakamlık tarafından yaptırılan park alanını gezdi. Burada İlçe Kaymakamı Özkan'dan çalışmalar hakkında bilgi alan Tanılır, daha sonra kale önünde bulunan bir kahvehaneye geçerek burada vatandaşlarla çay içip sohbet etti.

Tarihi Hoşap Kalesi'ne gelecek yerli ve yabancı turistlerin kirli bir mekan karşısında bir daha gelmeme riski olduğuna işaret eden Tanılır, vatandaşlara bu konuda daha duyarlı olmaları tavsiyesinde bulundu. Hoşap Kalesi civarını turizm merkezi yapmayı planlandıklarını anlatan Tanılır, bunun içinde kale önünden geçen yolun karayolları tarafından güzergahının değiştirilmesi için çalışma yaptığını kaydetti.

Kaledeki restorasyon projesi çalışması için Kültür Bakanlığı'ndan gerekli ödeneğin hazır olduğunu bildiren Tanılır, "Şu anda restorasyon projesi hazırlanıyor. Kale önündeki yerleşim düzeni de değişecek. Bu yerleşim düzeninde sokaklara beton parke döşenecek. Kerpiç binalar orijinaline uygun olarak restore edilecek. Kale önündeki iş yerlerinde turistlerimizin konaklayacağı pansiyon olmak üzere hediyelik eşya, halı kilim ve yörede yetiştirilen ve üretilen diğer malzemelerin satılacağı işyerleri olacak. Ancak biz devlet olarak bu tür hizmet ve yatırımları yaparken, vatandaşlarımıza da çok büyük görevler düşüyor. Özellikle bu bölgenin başta temizliği olmak üzere tarihi eserlere sahip çıkılması gerekir. Bunun da örneklerine de Mardin ilimizde şahit oluyoruz. Mardinlilerin turizme yönelik yaptıkları çalışmalar ve eserlere sahip çıkmaları buraları gözde mekanlar haline getirmiştir. Bizim vatandaştan da isteğimiz kendi öz değerlerine sahip çıkmalarıdır. Biz devlet olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bir düşüncemiz de buranın belediyelik olmasıdır. Tabi ki bunu isterken de sizlerin fikrini alacağız. Sizler de kabul ederseniz buranın belediyelik olmasını istiyoruz" dedi.

Vatandaşlar adına konuşan Güzelsu Köyü Muhtarı Sadrettin Çekici, Vali Mehmet Niyazi Tanılır'ın bölgedeki sorunların çözümü ve İlçe Kaymakamı Özkan'ın yaptığı çalışmalarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Van'a dönerken yol güzergahı üzerinde bulunan Mollahüseyin Köyü'nde vatandaşları görünce aracını durdurup, vatandaşlarla bir süre sohbet ettikten sonra yanına çağırdığı çocuklara çikolata verdi

.
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2005 Salı 13:31:49
Güncelleme :13 Aralık 2005 Salı 13:34:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?