4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Tarihi kalenin duvarı yazı tahtasına döndü

Van'ın en önemli tarihi eserleri arasında yer alan ve özellikle yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turistin gezdiği tarihi Van Kalesi'nin duvarları, sprey boyayla yazı tahtası haline getirildi. Urartular tarafından milattan önce 9. yüzyılın ortalarında yapılan ve çeşitli medeniyetlere ait kalıntıların yer aldığı Van Kalesi'nin duvarları yazılarla dolduruluyor.

Kalenin üst kısmına çıkışta kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, kırmızı sprey boyayla ok işaretleri kullanarak 'Sen daha gel', 'Hatırla' yazıları ile yön gösteriyor. Daha sonra kalenin arka duvarında ise, 'Tatlı sızım', 'Benim dünyamsın', 'Kalbimdesin', 'Bu askerlik bitecek, bir gün bitecek', 'Sevgilim Erbil' kelimeleri bulunuyor. Çirkin görüntüsü ile ziyaretçileri hayrete düşüren yazılar karşısında vatandaşlar tepki gösteriyor.

Kaleyi ziyaret eden Mehmet Salih Akkuş, ilk defa duvarlarda gördüğü yazılar karşısında şaşırdığını ifade etti. Akkuş, "Van'ın en önemli tarihi ve turistik yerleri arasında bulunan Van Kalesi'nde, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından duvarlara göze iyi görünmeyen yazılar yazılmış. Günde yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi Van Kalesi'nde bu gibi yazıların yazılmamasını temenni ediyoruz. Burayı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, duvarlara yazılan yazılar karşısında Van halkının, tarihi ve turistik yerlere sahip çıkmadığı izlenimini bırakıyor. Elimizden geldiği kadarıyla tarihi ve turistik yerlere sahip çıkmamız gerekiyor. Yetkililerin kaledeki güvenlik önlemlerini biraz daha artırdıkları takdirde bu gibi olaylar bir daha olmayacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2005 Salı 14:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail akbulut IP: 81.215.73.xxx Tarih : 17.08.2005 16:02:06
böyle tarihi bir yere böyle yaparsan sonra vanlılar böyle şöyle derler