4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Töre cinayetleri mercek altında

Van Kadın Derneği (VAKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zozan Özgökçe, bütün dünyada töre ve namus cinayetlerinin işlendiğini ifade ederek, "Bu cinayetler toplumsal bir sorundur" dedi.

Bir aşiret kızı olduğunu söyleyen Gökçe, TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu üyelerini Van'a çağırdı.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Özgökçe, TBMM Töre ve Namus Cinayetleri Komisyonu'nun Diyarbakır'da incelemelerde bulunmasının büyük bir başarı olduğunu kaydetti. Özgökçe, bu sorunun Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine mal edilmemesi ve kadının yaşam hakkının kesinlikle elinden alınmaması gerektiğini kaydetti. Van'da, namus cinayetlerinden dolayı derneklerine 21 kadının hayati tehlike kaydıyla başvuruda bulunduğunu dile getiren Özgökçe, gerçeklerin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
Bir aşiret kızı olduğunu hatırlatan Zozan Özgökçe, namus ve töre cinayetlerinin ortadan kaldırılması için aşiretlere büyük iş düştüğünü ifade etti. Kadınların aşiretler tarafından birey olarak görülmediğini söyleyen Özgökçe, "Kadın, aşiret tarafından mal olarak görülüyor. Bundan dolayı hiçbir hakka sahip olamadığı gibi, yaşam hakkı da elinden alınıyor. Derneğimize müracaat eden 21 kadın için aileleriyle ikna görüşmelerinde bulunduk. Bazı kadınlarımızı tekrar yuvalarına gönderirken, bazıları ise kendilerine yeni bir hayat kurdu. TBMM Töre ve Namus Cinayetleri Araştırma Komisyonu, Van'a da gelerek inceleme yapmalıdır. Bir aşiret kızı olarak töre ve namus cinayetlerinin ortadan kaldırılması için devletin ciddi politikalarının olması gerektiğine inanıyorum" dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2005 Cuma 16:52:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdurrahman ERFİDAN IP: 81.213.219.xxx Tarih : 29.12.2005 14:27:48
Sayın Van Kadın Derneği Başkanı Zozan ÖZGÖKÇE'nin töre cinayetleri konusu üzerinde durduğu için tebrik ediyorum.Sayın başkanın bu konuyu mercak altına alması eminki Van 'da bu tür cineytelerin bir daha işlenmemesini engeliyecek bir başarı olur. Benim Görüşüm ise ; Buna dur diyecek olan; Aklın kararlılığını eyleme dönüştürecek olan, marazın husule geldiği toplulukların içinde bulunan, saygın muteber kimselerdir, hiç kuşkusuz.., Yüz yıllardır devam ede gelen, kan kin davaları ve gelenekçi (illegal) töre kurbanlarının ve onların yakınlarının kararan hayatlarından hiçbir vicdani rahatsızlık duymayan insanlar, insanlıklarını ve ihmallerini, halkın ve Yaratanın nezdinde, nasıl savunabilirler ki, anlayamıyorum..!