4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Urak ve Mete aileleri barıştı

Van'da, geçtiğimiz ramazan ayında Urak ve Mete aileleri arasında çıkan ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan kavga, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Yönetim Kurulu Üyesi Selim Sadak ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in girişimleri sonucu barışla noktalandı.

Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bulunan Artos İş Merkezi'ndeki bir restoranda verilen yemekte, Urak ve Mete aileleri bir araya gelerek barıştırıldı. İki aile, uzun süredir yürütülen barış çabaları sonucu aralarındaki dargınlığı bitirdi. Yaklaşık bin kişinin katıldığı barış yemeğine DTP Yönetim Kurulu Üyesi Selim Sadak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek ve çok sayıda davetli katıldı.

Barış yemeğinde ilk olarak bir konuşma yapan DTP Yönetim Kurulu Üyesi Selim Sadak, şu anda ülkede her şeyden çok barışa ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Sadak, bu barışa tanıklık etmek için toplandıklarını kaydederek "Kan davalarından dolayı çok şey kaybettik. Halkı böyle örgütlü ve barışçıl seviyeye getiren herkesi saygıyla selamlıyorum. Çok değil bir ay önce üzücü bir olay yaşanmış ve 3 kişi yaşamını yitirmişti. Ama sevindirici olan bu iki ailenin sağduyulu davranarak nefrete dur demeleri ve hoşgörüye izin vermeleridir" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise konuşmasına Kur'an-ı Kerim'den bir ayetin mealini okuyarak başladı. Baydemir, "Hz. Kur'an'da, barışa sebep olan insanlar müstesna insanlar olarak belirtilmiştir. Ben de bu nedenle barışa sebep olan insanlara teşekkür ederek onları kutluyorum. İnsanlar barışı sağladıkları sürece çağdaşlaşır. Bugün Van'da sağlanan barış ortamı bir daha bozulmasın. İnsanlar bir daha birbirlerini öldürmesin. Böylece daha güzel günler yaşanacaktır" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Urak ailesi adına Engin Uludağ, Mete ailesi adına Fikret Mete kucaklaşarak barıştı. Kur'an'ı Kerim'in de okunduğu barış yemeğinde taraflar hep birlikte yemek yedi.
İki aile arasındaki olay, geçtiğimiz ramazan ayı içinde İskele Caddesi üzerinde bulunan Halk Eğitim Merkezi önünde çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine yaşanmıştı. Kavgada, Beyüzümü Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Urak ruhsatlı silahıyla Sıddık ve Selim Mete isimli kardeşleri vururken, Cengiz Mete isimli şahıs ise kardeşlerinin vurulduğunu görünce elindeki silahı ateşleyerek muhtarı yaralamıştı. Ağır yaralanan Mete kardeşler olay yerinde, mahalle muhtarı Urak ise kaldırıldığı Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne hayatını kaybetmişti.

.
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2005 Cumartesi 14:29:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?