4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Üretmek yetmek satmak da gerekir

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Akdamar Yün İplik A.Ş. Fabrikası'nı daha önce çalışan işçilerin mağdur olmaması, emeklilik hizmetlerini doldurmaları ve stoklardaki hammaddenin değerlendirilmesi amacıyla kiraya verdiklerini belirterek, yeni yönetime yeni işçi alınmaması ve pazar sorunun çözülmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Vali Niyazi Tanılır, Van İl Özel İdaresi'ne ait olan, ancak özelleştirme kapsamında geçtiğimiz eylül ayında çalışan işçilerin kurduğu Akdamar Yün İplik A.Ş.'ye kiralanan, Edremit yolu üzerinde 35 bin metrekare kapalı alanda kurulan fabrikayı ziyaret etti. Yıllık 208 bin adet battaniye üretimi kapasitesi olan ve yaklaşık 15 gün önce yeniden üretime başlayan fabrikayı Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz ile birlikte gelen Vali Tanılır, ilk olarak yün boyama, dokuma ve battaniye üretim bölümlerini gezdi. Akdamar Yün İplik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kılıç, Genel Müdür Ercan Kılıç ve İşletme Müdürü Ethem Altın'dan çalışmalarla ilgili bilgi alan Tanılır, daha sonra idari binadaki kilim dokuma tezgahlarının bulunduğu yerde inceleme yaptı.

Tezgahlarda kilim dokuyan genç kızların yaptığı üretimi bir süre izleyen Tanılır, Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kılıç'ın makamına geçti. Fabrikanın son durumu ve yapılacak yatırımlarla ilgili bilgi alan Tanılır, fabrikanın sürekli üretim yapması ve piyasayla rekabet etmesi için bazı tavsiyelerde bulundu. Fabrikayı daha önce çalışan işçilerin mağdur olmaması ve emeklilik hizmetlerini doldurmaları ve stoklardaki hammaddenin değerlendirilmesi amacıyla kiraya verdiklerini belirten Tanılır, yeni işçi alınmaması ve ihtiyaç duyulması halinde eski işçilerin tercih edilmesini istedi.

Pazar sorununu çözmemeleri halinde bu işin yürümeyeceği uyarısında bulunan Tanılır, "Bu çarkın devamlı dönmesi için fabrika yönetiminin sürekli olarak sipariş alması lazım. Yoksa bu işletme durur. Çünkü buranın sabit giderleri var. Kiranız çok yüksek değil ancak sabit giderler olan elektrik, su, vergi, sigorta primleri, personel maaşları sıkıntıya sokabilir. Eğer pazar meselesini çözemezseniz bir süre sonra sizin eldeki nakit de biter. Onun için her şey çalışmaya bağlıdır. Çalışıp pazar bulacaksanız bu iş yürür, yoksa yürümez. Başarılı olursanız ileride bu fabrikayı size satışını da düşünebiliriz" dedi.

İşletme Müdürü Ethem Altın, pazar konusunda bir sıkıntı yaşamayacaklarını belirterek, Vali Tanılır'dan Van'da Pakistan'daki depremzedelere gönderilmek üzere toplanan nakit paraların battaniye olarak gönderilmesi teklifinde bulundu. Vali Tanılır, "Hayır, biz toplanan paralarla battaniye alamıyoruz. Bizim topladığımız paralar nakittir ve başbakanlığa gönderdik. Ama size destek olmak amacıyla Van Ticaret ve Sanayi Odası'na (VATSO) 'Pakistan'a bir battaniyede sen gönder' kampanyasının başlatılması teklifte bulundum. Oda Başkanı Zahir Kantaşoğlu da bu konuya sıcak baktı ve konuyu yönetim kuruluna götüreceğini söyledi. Bu kampanyaya biz valilik olarak da destek olacağımızı açıklayacağız. Biriken paraları ise fabrikadan battaniye alarak gönderebiliriz" diye konuştu.

Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kılıç, Vali Tanılır'ın yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kılıç, "Sizlerin desteğiyle bu fabrikayı ayakta tutmaya çalışacağız. Burada çalışan 63 işçi her gün ekmeklerine kavuştukları için sizlere dua ediyorlar. Bizler bu fabrikayı alırken hiçbir bankadan kredi kullanmadan kendi öz kaynaklarımızla işi götürüyoruz. Fabrikanın üretim kapasiteni artırması için Bursa'dan 220 bin dolara desen makinesi alacağız. Yeni yapacağımız yatırımlarla birlikte üretim kapasitesine yıllık 250 bin adet battaniye ye işçi sayısını da 250 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Şu anda tek sıkıntımız ihalelere girmek için ISO 9001 Kalite Belgesi. Bu belgeyi almak için resmi prosedürler tamamlandı. En kısa sürede alarak yapılacak ihalelere katılacağız. Çünkü Türkiye'de yün üretimi yapan tek fabrika Van'dadır. İnanıyorum ki bütün eksiklerimizi giderdikten sonra pazar konusunda sıkıntı yaşamayacağız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 17:06:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?