4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Van'da Erdoğan'a yüklendi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye'de birbirinden farklı etnik kimliklere sahip olan insanlar bir tek millet olarak kardeşçe yaşıyor. Bunu güçleştirecek, sıkıntıya sokacak bir ayrımcılığa zemin hazırlayacak değerlendirmeleri yapmak Başbakan'a uygun düşmüyor" dedi.

Şemdinli, Yüksekova, Hakkari ve Van'da 2 gündür gezi ve incelemelerde bulunan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Malatya'ya hareket etmeden önce Van Ferit Melen Havaalanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gezi ve incelemelerinin çok verimli ve yararlı geçtiğini belirten Baykal, Şemdinli, Yüksekova ve Hakkari'de bir süre önce yaşanan olaylar dolayısıyla bölgenin içinde bulunduğu son durumu görmek, CHP olarak bakış açılarını ve anlayışlarını halka yansıtmak için geldiklerini ifade etti.

Baykal, bu olaylardan dolayı bölge halkına üzüntülerini ve başsağlığı dileklerini ilettiklerini kaydederek bu tür hadiselerin bir daha yaşanmaması için gerekenin yapılması gerektiğini söyledi. Baykal, "Gerçekten burası çok büyük acılar ve sıkıntılar çekmiş bir yöredir. Artık bu yörede hukukun işlemesi lazım, insan haklarına herkesin saygı göstermesi lazım. Kimliklere saygı gösterilmesi lazım. Bu konuda bütün yetkililerin sorumlu ve dikkatli davranması lazım. Öte yandan da etnik kimliğe dayalı bir etnik ayrımcılık peşinde koşanların yanlış yaptıklarını, bunun bölgeye ve memlekete hiçbir yarar getirmeyeceğini, bir çıkmaz yol olduğunu açıklıkla ifade etmek lazım. Biz bunları yaptık" diye konuştu.

Başbakan'ın alt üst kimlik tartışmasını yapmakla yanlış yaptığını ifade eden Baykal, Türkiye'de birbirinden farklı etnik kimliklere sahip olan insanların bir tek millet olarak kardeşçe yaşadığını ifade etti. Bunu güçleştirecek, sıkıntıya sokacak bir ayrımcılığa zemin hazırlayacak değerlendirmeleri yapmanın Başbakan'a uygun düşmediğini dile getiren CHP Lideri, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan yanlış bir yaklaşım içindedir. Bunu ifade ediyoruz. Bu bölgede yaşayan insanlar ayrımcılık peşinde değil. Onlar, kendilerine saygı gösterilmesini, kimliklerine değer verilmesini ve bir yurttaş olarak haklarının sağlanmasını istiyor. İş istiyorlar, yatırım istiyorlar, hizmet gelsin istiyorlar. Ekonomik sorunlarının çözülmesini istiyorlar. Bunda da çok haklıdırlar ve yapılması gereken de budur. Etnik ayrımcılığı teşvik, bölgeyi huzursuzluğa sokar. Bunu da açıklıkla ifade ettik. Memnuniyetle görüyorum ki bölgede yaşayan insanlarımızın ezici çoğunluğu bu anlayışa sahip çıkıyor. Artık herkes 'Sen ayrısın' denilircesine kimlik vurgulamasından rahatsız olmaya başladı. Evet herkes kendi kimliğiyle iftihar ediyor. İşi orda bırakın. Meselelerimizi çözelim, işsizliği çözelim. Ekonomik yoksulluğu çözelim. Bölgeye hizmet getirelim. Haklarımızı alalım. Bu anlayışın içindeler. Bu bizim yaklaşımımızdır. Bölgeye anlatmaya çalışıyoruz. Çok iyi izlenimler aldım. Bundan sonra çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

.
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2005 Cuma 11:34:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?