4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Van'da mobil sağlık hizmeti

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, 2006 yılında kırsal kesime koruyucu sağlık hizmetlerinin 'Mobil Sağlık Hizmetleri' aracılığıyla verileceğini ve köylerde kapalı olan sağlık evlerinin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devredileceğini söyledi.

Vali Tanılır, İl Özel İdaresi'nin 2006 yılı iş programı ve bütçesinin kabul edilmesi sebebiyle İl Genel Meclis Üyeleri ve İl Özel İdaresi'nde görev yapan birim amirlerine İpekyolu üzerinde bulunan eski Köy Hizmetleri Müdürlüğü sosyal tesislerinde yemek verdi.

Yemeğe, Van Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Mustafa Yavuz, Vali Yardımcısı Ömer Özcan, İl Genel Meclis Başkanı Mekki Arvas ve meclis üyeleri katıldı. Yemek sonrasında Genel Sekreter Vekili Yavuz, 2005 yılında yapılan hizmetler ve 2006 yılında yapılacak çalışmalar hakkında kısa bir bilgi verdi.

2006 yılının Van İl Özel İdare bütçesinin 26 milyon YTL olarak meclis tarafından kabul edildiğini kaydeden Yavuz, Belediyeler ve İl Özel İdare Gelirleri Kanunu'nun meclisten yasalaşmasından sonra ek bir ödenek aktarılması halinde bütçenin yeniden artırılacağını söyledi.

Yavuz, İl Özel İdaresi ve Köye Destek Projesi (KÖYDES) ile birlikte 1031 km. köy yoluna stabilize, onarım, tesviye ve asfalt yapıldığını kaydetti. Köydes ve İl Özel İdare kaynaklarıyla 111 köye şebekeli içme suyu da çektiklerini dile getiren Yavuz, özel sektörle birlikte toplam 400'ün üzerinde de yol ve şebekeli içme suyu etüt projesi hazırladıklarını kaydetti. Yavuz, en önemli çalışmanın ise Van'ın artık günü birlik değil de 5 yıllık bir stratejik planının hazırlandığını sözlerine ekledi.

Daha sonra bir değerlendirme konuşması yapan Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, 2005 yılında yapılan çalışmaların önemli olduğunu vurguladı ve emeği geçenlere teşekkür etti. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün tasfiye edilerek İl Özel İdare'ye devredilmesi sebebiyle bazı aksamaların olduğunu kaydeden Tanılır, en büyük sıkıntının ise teknik eleman konusunda yaşadıklarını bildirdi.

Bakanlar Kurulu'nda imzaları tamamlanan ve meclise sunulacak İl Özel İdareleri ve Belediyeler Gelir Yasası'nın çıkması halinde 2006 yılında çok daha iyi hizmetler yapacaklarını kaydeden Tanılır, eğitim ve sağlık alanların da da önemli projelerin tamamlanacağı müjdesini verdi. 2006 yılından itibaren kırsal kesime koruyucu sağlık hizmetlerinin 'Mobil Sağlık Hizmetler'le verileceğini anlatan Tanılır şunları söyledi:

"Mobil Sağlık Hizmetleri'nde kullanılmak üzere 3'ü İl Özel İdaresi, 1'i de Avrupa Birliği (AB) kaynaklarından araç alacağız. Bu araçlarımız sadece köylere hizmet götürecek. Çünkü bugüne kadar Türkiye'de köylerle ilgili sağlık politikasının başarılı olmadığını gördük. Bununda sebebi çoğunlukla popülist sebeplerle köylere yapılan sağlık ocakları ve sağlık evleridir. Ancak bunların bir çoğu kapalıdır. Bunlardan da hizmet alamıyoruz. Van'a devlet tarafından 116 adet sağlık evi yapılmış ve bunların 102'sinin de kapısında kilit var. Sadece 14'ünde ebe var. Bu 102 tanesinin de 35 tanesi müteahhitten alındığı günden beri kapalıdır. Köylerdeki sağlık evlerini milli eğitime devrederek derslik ihtiyaçlarını bu şekilde de karşılamayı düşünüyoruz".

120 DOKTORUN ATAMASI

Köylerde bulunan 38 tane sağlık ocağından sadece 15'in de doktor bulunurken, 23'ün de doktorun olmadığını kaydeden Tanılır, "Bu durum vahim bir tablodur. Mobil sağlık hizmetlerinde kullanmak üzere alacağımız araçlar için il genel meclisimizden karar aldık. Bugünlerde satın almayı gerçekleştireceğiz. Ardından bunların içini dizayn edeceğiz. Araçların içinde küçük bir laboratuvar, muayene masası olacak. Şoför dışında her araca bir doktor ve hemşire görevlendireceğiz. Bunlar bir program dahilinde köyleri devamlı olarak gezecekler. Bu program her ay itibariyle köy muhtarlıklarına gidecek dolayısıyla her köy ve mezradaki vatandaşlarımız hangi gün kendine geleceğini bilecek ve muayene olmak için bekleyecek. Fakir olanların vakıf desteğiyle ilaçları sağlanacak. Van merkez dahil toplam 12 ilçemiz var. Araçlara böldüğümüz zaman 3 ilçeye gidecek. Bizim hedefimiz ise yıllar itibariyle her ilçeye birer adet araç almaktır. Bu arada Sağlık Bakanlığı tarafından mecburi hizmet kapsamında Van'a 120 doktorun ataması yapıldı. Yakında ilimize gelerek görevlerine başlayacaklardır" şeklinde konuştu.

Düzenlenen yemek, Mikro Kredi Van Proje Danışmanı Ayşe Demir'in, çalışmalarıyla ilgili İl Genel Meclisi üyelerine verdiği kısa bir bilginin ardından sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2005 Cumartesi 15:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?