4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Van'ın Kırgızları AB yolunda

Aksakal Meclisi'nin kararıyla 23 yıl önce Van'a gelip yerleşen Kırgızlar, burada kendi kültürlerini ve kimliklerini yaşatıyor. Devletle bütünleşen Van’ın çekik gözlü kızları, standartlara uygun el işleri yaparak Türkiye’nin AB sürecine katkı sağlıyor ve geleneklerini yaşatmak için çaba harcıyorlar.

Van’daki Kırgızları ilginç kılan özelliklerinden bir diğeri de kültürlerini günlük hayata taşımaları. Her ne kadar Türkiye’deki şartlardan etkilenmiş olsalar da renkli hayatlarını geleceğe taşımaya kararlı görünüyorlar. Özellikle de kadınlar, kendilerine özgü renkli kıyafetleri yaşamlarının bir parçası haline getirmiş durumda. Kadınlar başlarına beyaz,kızlar ise kırmızı örtü örüyorlar. Bu, aynı zamanda o kişinin evli ya da bekar olduğunu da gösteriyor. Kırmızı örtüyle gezen genç kız bekar olduğunu anlatmaya çalışıyor. Pembe örtü kullanan ise, kendisinin nişanlandığını duyuruyor. Kadınlar bunun dışında hem ev işi yapıyorlar hem de güzel el işlemleri….Sonra bunları,köyü ziyaret edenlere satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar.

Sonuç olarak, Van’da bir köy var uzakta. O köyde Kırgız vatandaşlarımız hem Türkiye’ye alışmaya çalışıyor hem de kendi kültürlerini yaşatmaya..

Hikmet Bakan - Kenthaber / Van
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 21:16:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?