18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Tarihi kümbet ahır oldu

Çaldıran İlçesi'ne bağlı Kübik Köyü'nün 5 km. uzağında mezarlık içerisinde bulunan Osmanlılar döneminde Yavuz Sultan Selim tarafından Çaldıran Savaşından sonra yaptırıldığı tahmin edilen Kübik Köyü Kümbetlerinden birisi ilgisizlik ve bakımsızlık sonucu harabeye
dönerken diğeri ise çevresindeki evler tarafından ahır olarak kullanılıyor.

Bölgede çok sayıda kalenin ve tarihi mezarın bulunduğunu belirten vatandaşlar kümbetlerin ve diğer tarihi eserlerin sit alanı olmadığı için bir çok bilinçsiz kişi tarafından zarar verildiğini belirterek," Bir çok tarihi eserinde bu şekilde hayvan ahırı olarak kullanıldığını"söylediler.

Kümbetlerin sekizgen ve güneydeki dokuzgen köşeli gövdelerden oluşması nedeni ile bölgedeki en nadir tarihi eserlerden biri olduğunu belirten Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Mehmet Top," Bölgenin sit alanı yapılması gerektiğini" söyledi.Çaldıran da Osmanlılardan ve Hasan Sabahtan kalma bir çok tarihi eserlerin bulunduğunu belirten Top," İran sınırına 5 km.lik bu bölgenin acilen sit alanı ilan edilmesi gerektiğini" söyledi.
HİKMET BAKAN
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2005 Çarşamba 16:43:18
Güncelleme :9 Kasım 2005 Çarşamba 01:52:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?