2
Haziran
2024
Pazar
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Tavsiye edilmeyen ilaç kullanılmış

Van'ın Çaldıran İlçesi'nde geçtiğimiz ay 2 ayrı öğrenci pansiyonunda böcek ve haşerelere karşı yapılan ilaçlama sonrası 220 öğrencinin zehirlenmesi olayı üzerine, Tarım İl Müdürlüğü tarafından yaptığı incelemede, kullanılan ilacın ev, okul ve yemekhane gibi insanların yaşamsal mekanlarında hiçbir şekilde tavsiye edilmediğini açıkladı.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Çaldıran İlçesi'nde bulunan 2 pansiyonda böcek ve haşerelere karşı yapılan ilaçlama neticesinde çok sayıda öğrencinin zehirlendiği hatırlatılarak, yapılan araştırmada 'İcon 10 CS' ticari isimli insektisitin Van'da faaliyet gösteren Van-Tar Pazarlama Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi tarafında tatbik edildiğinin anlaşıldığı belirtildi Söz konusu ilacın hiç bir şekilde il veya ilçe tarım müdürlükleri tarafından tavsiye edilmediği ve kullandırılmadığı kaydedilen açıklamada, tarımda kullanılan ilaçların ev, okul ve yemekhane gibi insanların yaşamsal mekanlarında kullanılmasının hiçbir şekilde tavsiye edilmediği ve kullandırılmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Tarım teşkilatlarının insanların yaşadığı kapalı alanlarda böcek ve haşerelerle mücadele yapma yetkisi bulunmamaktadır. Sadece tarımsal ürün bazında gıdaların depolarda veya örtü altında ilaçlanması tarım müdürlüklerinde görevli fumigasyon eğitimi almış operatörler nezaretinde yapılabilmektedir. İnsanların yaşadığı kapalı mekan ilaçlamaları yapmak isteyen vatandaşlarımızın hiç bir şekilde tarım ilacı kullanmaması gerektiği çok iyi bilinmelidir. Bu tür müracaatların il sağlık müdürlüklerine ve onların yetkili kıldığı kişi ve kuruluşlara yaptırılması gerekir. Konu tarım teşkilatı ile bir alakası bulunmuyor" denildi.

Geçtiğimiz ay Çaldıran Yatılı İlköğretim Bölge ile Fatih Sultan Mehmet Kız Pansiyonlu İlköğretim okullarının pansiyon kısımları hafta sonu yapılan ilaçlama nedeniyle 220 öğrenci zehirlenmiş, öğrenciler, Van'daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alınmıştı.

.
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 11:13:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?