18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Menua Kanalı belgesel filmi

Urartu Kralı Menua tarafından 6. yüzyılda inşa ettirilen Menua (Semiramis/Şamran) sulama kanalının belgesel filminin çekim çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci, günümüzde de kullanılan yeryüzündeki tek arkeolojik yapı olan Van'daki Menua kanalının, belgesel filmle gelecek kuşaklara aktarılacağı belirtti. 

Arkeolojik özelliğiyle birlikte, içinden geçtiği yerleşim yerlerinin kültürlerinin biçimlenmesinde de rol oynayan su kanalının, güzergahı değişmeden binlerce yıldır Van'ın ilçesi Gürpınar'dan kente su taşıdığı anlatan Prof. Dr. Cereci, önümüzdeki mayıs ayında Menua kanalını konu edinen bir belgesel film çekeceğini açıkladı.

Daha önce 'İstanbul'a Hayat Veren Sular', 'Hoş Gelmişsiniz', 'Evrenin Yüreğindeki İnci', 'Kehriz Suları' adlı belgesel filmlere de imzasını atan Prof. Dr. Cereci, "Menua kanalı, halen yapıldığı günkü işleviyle kullanılan bir arkeolojik yapı olma özelliğinin yanı sıra Asur Kraliçesi Semiramis'in adından esinlenerek, halkın kanala verdiği Şamram adı nedeniyle de çok geniş bir kültürel açılımı olmuştur" dedi.

Kültür Bakanlığı ve Edremit Kaymakamlığı'nca desteklenen belgesel filmin, Ön Asya'nın en büyük su uygarlığı olarak nitelenen Urartu devletinin, su yapıları konusundaki düzeyini, bazı noktalarda günümüzdekiyle yarışabilecek ölçüde bilgiye ve birikime sahip olduğunu açıkça ortaya koyan bir kanıt olacağını vurgulayan Prof. Dr Cereci, "Belgeselin eylül ayında tamamlanmasının planlıyoruz" dedi.  Van'da ilk sulama kanalları ve barajlar arasıda yer alan ve Urartular zamanında yapılan Menua (Semramis/Şamran) sulama kanalı, en önemli yapıtlardan biri olarak kabul ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 14:48:18
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 14:35:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?