30
Nisan
2024
Salı
EKONOMİ

Haşhaş alım fiyatları açıklandı

Bakanlar Kurulu, 2006 yılı çizilmemiş haşhaş kapsülü baş alım fiyatını kiloda 1,85 YTL olarak belirledi. 2007 yılı çizilmemiş haşhaş kapsülü avans baş fiyatı ise kiloda 1,90 YTL olarak açıklandı.

Bakanlar Kurulu'nun "Haşhaş Kapsülü ve Tohumu Alımı ve Satımı" hakkındaki kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Temmuz 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, haşhaş alım ve uygulama esasları ile yine haşhaş alım ve satımına ilişkin fiyat, miktar ve bunlara ilişkin uygulama esaslarını belirleme yetkisi Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ait olacak.

2007 yılı için haşhaş kapsülü fiyatları ilan edilinceye kadar TMO tarafından yeni mahsul, bu kararda belirlenen 2007 yılı avans baş alım fiyatı ve belirlenecek alım ve uygulama esasları ile satın alınacak. Daha sonra fiyat farkı meydana geldiği takdirde bu miktar üreticiye ayrıca ödenecek.

Haşhaş ekimini teşvik edici tedbirlerin alınması, kaliteli ürün yetiştirilmesi için yapılan ıslah çalışmaları, tohumluk üretimi, kapsülün muhafazası ve depolanması ile satın alınan ürünlerin değerlendirilmesindeki maliyet artışları dikkate alınarak, TMO tarafından haşhaş kapsülü ve kapsülden elde edilen morfin ve türevleri ile haşhaş tohumunun iç ve dış satışlarından, tohumluk üretim ve dağıtımından doğabilecek zararlar, görev zararı sayılacak ve bu zararlar Hazine tarafından karşılanacak.

a.a
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2006 Cuma 11:04:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?