2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Kaymak bereketi

Afyonkarahisar'ın meşhur kaymağı, Ramazan ayının gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte hem tatlıcıların hem de bölgede hayvancılıkla uğraşan köylülerin yüzünü güldürüyor.

Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren şekerlemeciler, son zamanlarda kaymağa olan ilginin arttığını belirtiyor. Özellikle ekmek kadayıfının üzerine konularak yenilen kaymak, kahvaltılarda, tatlılarla ve son dönemlerde de farklı tatlı yapımlarında kullanılıyor.

İnek ve manda sütünden sağılan sütler, özel bir teknikle kaymak haline getirilirken, 250 gramlık inek sütü kaymaklar 1 YTL ile 3 YTL arasında, manda sütünden yapılan 250 gramlık kaymaklar ise 4 YTL ile 10 YTL arasında değişen fiyatlara alıcı buluyor. Yaz aylarında kaymak tüketiminin ve kaymağa olan talebin azaldığını vurgulayan şekerlemeciler, kış mevsiminde ise kaymağı zaman zaman bulmanın bile zorlaştığını ifade ediyor.

Altınay Şekerleme'nin sahibi Ömer Altınay, Ramazan ayında kaymak satışlarında çok ciddi bir artış olduğunu söyledi. Ramazan dolayısıyla, özellikle kaymaklı olarak yenilen ekmek kadayıfında çeşit sayısını arttıracaklarını belirten Altınay, "Kadayıf en iyi kaymakla birlikte yenir. Biz ünlü kaymağımızla farklı tatlılar da deniyoruz" dedi.

Kadayıfa tadını verenin kaymak olduğunu söyleyen Afyonkarahisar'ın en eski tatlıcılarından Hidayet Korkmaz ise Afyonkarahisar kaymağının ünlü olmasının nedeninin manda olduğunu söyledi. Manda kaymağının daha çok tercih edildiğini anlatan Korkmaz, soğuk kış günlerinde ve Ramazan ayında kaymağın ve kaymaklı ekmek kadayıfının çok satıldığına dikkat çekti.

.
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 16:02:36
Güncelleme :26 Ekim 2005 Çarşamba 17:41:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?