2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Keçecilik yok oluyor

Afyonkarahisar'da bir zamanlar el sanatlarının vazgeçilmez mesleği olan keçecilik, artık tarihe karışıyor. Bir zamanlar 70 keçecinin faaliyet gösterdiği kentte şu anda sadece 3 keçeci, mesleğini devam ettirmeye çalışıyor.

Yalnızca ayağı sıcak tutmak için ayakkabının tabanına koyulan bir dolgu malzemesi olarak bilinen keçe, Anadolu'da halkın geleneksel kültürünün oluşturduğu zengin çeşitlilikteki el sanatı ürünlerinden birisi konumunda bulunuyor.

Keçe, bazen müzelerde sergilenen bir sanat eseri, bazen de evin duvarlarını süsleyen bir dekorasyon malzemesi olarak karşımıza çıkıyor. Koyun ve deve gibi hayvanların yünlerinin sabunlu su ile sıkıştırılarak ve dövülerek dokunmamış bir çeşit kumaş haline getirilmesi sanatı olan keçecilik, sanayileşmenin getirdiği yeni ürünlerin keçenin kullanım alanını daraltmasından dolayı zaman içerisinde neredeyse yok denecek kadar azaldı. Geçmişte tamamen insan gücü ile hamamda pişirilerek yapılan keçe, günümüzde artık makinelerde pişiriliyor. Anadolu'da ise halen geleneksel yöntemlerle keçe üretimi yapılan yerler mevcut. Bunlardan en önemlisi de Afyonkarahisar'daki Keçeciler Çarşı'sı.

Keçe ustası kardeşler Mustafa, Mehmet ve İsmail Erkuş, bir zamanlar kentte 70 keçecinin bulunduğunu ve her keçecinin yanında en az 5 kalfanın ve çok sayıda çırağın çalıştığını belirtiyor. Bugün kendilerine çırak bile bulamadıklarını ifade eden Mehmet Erkuş, "Keçecilik bitme noktasına geldi. Şu anda Keçeciler Çarşısı'ndaki 3 dükkanda keçecilik mesleği yaşatılmaya çalışılıyor. Dükkanımızda genellikle çobanların kullandığı kepenekleri yapıyoruz. 35 ila 50 YTL arasında fiyatla sattığımız kepeneklerden ayda 100-120 adet ancak yapabiliyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2005 Cuma 14:32:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?