3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Pastırma ve sucuk artık tescilli

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yurter, kente özgü ürünlerin iktisadi ve kültürel özelliğini korumak için Türk Patent Enstitüsü'ne 2003 Aralık ayında yapılan başvurunun neticelendiğini ve 'Afyon sucuğu' ile 'Afyon pastırması'nın belgesinin onaylanarak yürürlülüğe girdiğini bildirdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan ATSO Başkanı Melih Yurter, 2004 Mayıs ayında Resmi Gazete'de yayınlanan başvurunun, gerekli olan incelemeler ve askı süresinin dolmasına müteakip 'T.C. Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası' adına tescillenerek kullanıma açıldığını ifade etti.

Afyonkarahisar'da üretilen ve 'Afyon' olarak markalaşan sucuk, pastırma, lokum, sultan lokumu, kaymak, haşhaş ve mermer için yürütülen patent çalışmasının, kentin iktisadi hayatı için son derece olumlu neticeler oluşturacağına dikkat çeken Yurter, "Bugün için büyük ticari değer taşıyan ürünlerimizin taklit edilmesi veya ticari menfaat elde etmek adına Afyonkarahisar'a yakışmayacak kalitede üretilecek olan ürünlerin ortaya çıkartacağı ticari kayıpları önlemek adına tescil belgesi büyük önem arz etmektedir. Ürünlerinde 'Afyon sucuğu' ve 'Afyon pastırması' ibaresinin yer almasını isteyen üreticilerimiz, odamıza başvurarak, tescil belgesinde ifade edilen şartları yerine getirmesi halinde tescil işaretini kullanabileceklerdir. Oluşturulacak komisyonda ATSO, Afyonkarahisar Belediyesi, Kasaplar ve Sucukçular Odası, Esnaf Odası, İl Sağlık Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi yer alacaktır. Bu kurumlar tescil belgesini kullanmak isteyen başvuruları değerlendirecek ve aynı zamanda tescil kullanımı hakkını almış firmaların takip ve kontrolünü de yapacaklardır. Bu vesile ile tescil belgemiz marka haline gelmiş olan ürünlerimizin tüketici gözü ile garantörü konumuna gelecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2005 Çarşamba 13:21:06
Güncelleme :26 Eylül 2005 Pazartesi 21:14:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?