3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Sanal alemden ciddi uyarı

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü, yankesicilik, kapkaç ve dolandırıcılık konusunda sanal alemde vatandaşları uyarıyor.
Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü'nün "www.afyonkarahisar.pol.tr" resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, yankesicilerden korunmak için kalabalık yerlerde ceplerin sık sık kontrol edilmesi, otobüs ve minibüslere binerken de elin sık sık cüzdana götürülmesinin alışkanlık haline getirilmesi, özellikle pazar ve kalabalık alış veriş yerlerinde çantanın sırta asılmaması, banka, PTT ve vergi daireleri gibi yerlerde kimseye para emanet edilmemesi, çok miktarda parayla dolaşılmaması, paraların 'ortalık yerlerde' sayılmaması ve kavga ederek yardım isteyen şahıslardan uzak durulması gerektiği belirtiliyor.
Sitede kapkaççılıkla ilgili de şu bilgilere yer veriliyor:
"Yolda veya caddede yürürken caddeye yakın olan taraftan mümkün oldukça uzak durulmalı, trafik akışının ters istikametinde çanta taşınmalıdır. Hava karardıktan sonra eve giderken ıssız ara sokaklar yerine, ışıklı ana caddeler tercih edilmeli. Özellikle bayan sürücüler, otoyolda giderken, araçlarına, arkadan çarpan olursa çok dikkatli olmalı, otoda tek iseler araçtan inmemeli, çarpan aracın plakasını ve şahsın eşkalini almaya çalışarak en yakın polis merkezine veya 155 Polis İmdat telefonlarına bildirilmelidir. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde trafik ışıklarında beklerken, çantalar ön veya arka koltuk yerine mümkünse bagaja kilitlenmeli ya da sürücü koltuğunun altına gizlenmelidir."
Dolandırıcılık konusunda da ilginç uyarıların bulunduğu sitede, "Döviz ve altın alırken döviz büroları ile kuyumcuları tercih edin. ATM'lerden para çekerken, kartınızın makinaya sıkışması durumunda size yardımcı olmak isteyen kişilere inanıp şifrenizi kesinlikle vermeyiniz. Alış verişlerde almış olduğunuz çeklerle ilgili şüpheniz varsa, ilgili bankaları arayarak, çek almış olduğunuz müşterinin o banka ile ne zamandır çalıştığını ve çeklerin sağlamlığını kontrol ediniz. Hastanede röntgen çekimi öncesi sizi başka odaya alıp altın takılarınızı çıkarmanızı isteyen röntgen memuru görünümünde kişilere inanmayınız. Kendilerini doktor veya hastanede görevli olarak tanıtan ve sizi ücretsiz muayene ettireceğini söyleyen kişilere inanarak, kesinlikle onlara para vermeyiniz" ifadeleri yer alıyor.
Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde ayrıca, oto, ev ve işyeri hırsızlığı, kaldırımcılık, muslukçuluk, söğüşçülük ve tırnakçılık konularında da vatandaşlara uyarıcı bilgiler veriliyor.
..
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 17:42:42
Güncelleme :6 Aralık 2005 Salı 13:48:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?