30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

"Ege İnciri" patentine tepki

Aydın Valisi Mustafa Malay, incire 'Ege inciri' olarak patent verilmesini "saçmalık" olarak nitelendirerek, "Düzenlenen bilirkişi raporları düzmece, tabiri caizse sahte rapordur" dedi.

Türk Patent Enstitüsü'nün incire ''Ege İnciri'' olarak patent vermesine tepkiler her geçen gün artıyor. İncire 'Aydın inciri' olarak patent verilmesi ve alınan kararın tekrar gözden geçirilmesi için 5 bin imza toplayan Germencikli incir üreticileri, Vali Mustafa Malay'ı makamında ziyaret etti. Topladıkları imzaları Vali Malay'a teslim eden üreticilerden Halil Çetinkaya, kararın mutlaka gözden geçirilmesini istedi. Dünyanın her köşesinde incir denince akla Aydın'ın geldiğini ifade eden Vali Malay ise, incir üretimini görmeyenlerin dahi 'incir' denince akıllarına hemen Aydın'ın geldiğini belirtti.

Vali Malay, "Aydın ismiyle özdeşleşen incirin adını Aydın dışında bir yere vermek saçmalıktır. Buna havada uçan kargalar bile güler. Malatya'da kayısı üretiliyor. Bunu görmeyenler bile 'kayısı' kelimesini duyunca akıllarına Malatya geliyor. Her ürün, en çok yetiştiği yer adıyla baza alınır. İncir de Türkiye'nin değişik yerlerinde düşük kalitede, az miktarda yetişebilir. Fakat incir denince akla Aydın gelir. Tapusu Aydın'a aittir. Üreticiler olarak halkımız bu işe sahip çıktı. Ben de incir üreticilerinin yanındayım. Sonuna kadar hakkımızı savunacağız ve alacağız. İncirin Aydın dışında bir yere mal edilmesi konusu tartışmaya bile mesnet teşkil etmez. Bu saçmalığa halk olarak da, yöneticiler olarak da hiçbir zaman göz yumamayız" dedi.

Aydın incirinin 'Ege inciri' olarak patent almasında etkili olan bilirkişi raporlarının sahte olduğunu öne süren Vali Malay, "İncir raporundaki bilirkişiler İzmir'de yaşıyor. Bilirkişileri orada baskı altına aldılar. Rapor düzmece, tabiri caizse sahte bir rapor. Türkiye'de bilirkişilerin karar mercilerini ne kadar yanılttığını da burada görüyoruz. O bilim adamını da kınıyorum. Eğer iki şehir arasında tarafsız bir karar verilecekse, Aydın ve İzmir'de bulunmayan tarafsız bilim adamlarının rapor hazırlaması lazım. Rapor, o zaman geçerli olur" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Mart 2006 Salı 16:49:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?