29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Aydın Ekonomisi'ne jeotermal destek

Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) tarafından Aydın'da açılan 20 jeotermal kuyudan 18'inin il dışında faaliyet gösteren firmalara verilmesi, ildeki sanayicileri harekete geçirdi. Aydınlı sanayiciler, ihalesi yapılmayan 2 jeotermal kuyusuna talip olduklarını açıkladı. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Aydın Şube Başkanı Ercan Çerçioğlu, dün oda binasında düzenlediği basın toplantısıyla yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. EBSO Aydın Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinden bazılarının da katıldığı toplantıda konuşan Çerçioğlu, MTA tarafından il genelinde açılan 20 kuyudan halen kullanıma açılmayan son 2 kuyunun Sultanhisar İlçesi sınırları içerisinde olduğunu söyledi. Bu kuyuların kullanım haklarını alabilmek için Valilik kanalıyla başvuruda bulunduklarını belirten Çerçioğlu, ancak MTA'nın, kuyuların ihaleyle kullanıma açılması zorunluluğu olduğu gerekçesiyle başvuruyu kabul etmediğini ifade etti. İhalede büyük firmalarla mücadele etmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Çerçioğlu, "İlk etapta il genelindeki 6 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yetkilileri olarak müracaatımızı yaptık. Şu aşamada herhangi bir sorunla karşılaşmadık ve ilerleyen günlerde bu iki kuyunun kullanım haklarını alacağımızı tahmin ediyorum. Ama 6 OSB'nin maddi gücü, bu büyük yatırım için yeterli olmayabilir. 

O yüzden başta Ankara olmak üzere diğer illerde bulunan Aydınlılar ile görüşmeler yapıyoruz. Aydın'ın ekonomisine yön verecek bu hamleyi gerçekleştirmek için her nerede olursa olsun, hangi işle uğraştığına bakmaksızın tüm Aydınlılar'ın desteğine ihtiyacımız var. Önümüzdeki ay içerisinde ilimizde 'Aydınlılar Kurultayı' tertip edeceğiz. Ülke genelindeki hemşehrilerimizin davet edileceği organizasyonda yeme içme değil Aydın'ın lobisinin oluşturulması ve faaliyete sokulması görüşülecektir" dedi. 

6 OSB'nin bir çatı altında toplanarak ortak bir şirket kuracağını da açıklayan Çerçioğlu, Sultanhisar Belediyesi ve Ziraat Odası'nın da bu ortaklığa dahil olduğunu dile getirdi. Tüm Aydınlılar'ı şirkete ortak olmaya davet eden Çerçioğlu, "Türkiye'nin en büyük jeotermal kaynaklarına sahip olan Aydın'da açılan kuyuların büyük çoğunluğu il dışından gelen firmalara verildi. EBSO olarak ilimizde yatırıma açılmayı bekleyen son 2 kuyunun kullanım haklarını alabilmek için ülkedeki tüm Aydınlılar'ı birlik olamaya davet ediyoruz. Güç birliği yapmamız lazım. Hazırladığımız proje elektrik üretimi, konutların ısıtılması, turizm ve seracılığı kapsıyor. Biz çalışmalarımızı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Aydın milletvekillerimiz, Valilik ve Aydınlı bürokratlara ulaştırdık. Bu aşamadan sonra son 2 kuyunun Aydınlılar tarafından projelendirilip kullanıma açılmasını istiyoruz. Çalışmalarımız olumlu sonuç verirse ekonomik olarak büyük bir mesafe kat etmiş olacağız. Jeotermalle üretilecek elektrik enerjisi OSB'lerde, sıcak su Sultanhisar ve çevre ilçelerde konut ısıtmalarında kullanılacak. Ortaklarımız arasında yer alan Sultanhisar Ziraat Odası organize seracılık bölgeleri oluşturmayı amaçlarken, işadamlarımız da bu imkanlardan turizm alanında faydalanmak istiyor" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2006 Perşembe 20:14:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?