20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Ekonomi masaya yatırıldı

Aydın'da bugün düzenlenen toplantıyla ilin sorunları masaya yatırılarak, kentin başlıca ekonomik gelirlerini oluşturan tarım, turizm ve sanayide gelinen nokta tartışıldı.

Aydın İl Özel İdare Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Rıza Acar, Belediye Başkan Yardımcısı Tahsin Tonay, ilçe kaymakamları, sivil toplum örgütleri, daire müdürleri ve işadamları katıldı.

Toplantının ilk bölümünde gerçekleşen panelin başkanlığını Selçuk Maruflu yaparken, Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Köksal ilin tarım potansiyeli ve tarımda yeni uygulamalar konusunda, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnce Kara ilin ekonomik gelişmesinde sanayi ve ticaretin yeri ve önemi hakkında, İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Dinçer de Aydın'ın gelişmesinde turizmin önemi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Aydın Valisi Mustafa Malay, "Aydın, hak ettiği yere gelebilmek için ilk önce bütün kesimleriyle birlik olmalıdır. Bu birlik sağlandığı taktirde Aydın'ın kendi kabuğunu kırmasını sağlayacak birçok nedeni var. Bu kalkınma hareketine birilerinin yaptığı işin veya başkasının ektiği ürünün aynısını ekmemekle başlamalıyız. Nerede ne ekileceği ve ne kadar ürün elde edileceği araştırılarak üretim yapılmalıdır" dedi.

Vali Malay'dan sonra kürsüye çıkan AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Köksal ise, günümüzdeki tarım koşullarının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Tarım artık fide ekip ürün almak değildir. Tarım artık teknolojinin kullanıldığı laboratuvarlarda yapılmaya başlandı. AB yolunda artık ürünlerimizi nerede, ne kadar üreteceğimizi Brüksel belirleyecek. Bu da demek oluyor ki Aydın'da bugüne kadar uygulanan tarım sistemleri artık tarımda kullanılmaz hale gelecek. Aydın Ovası'nın yüzde 68'nde yapılan sulu tarım tamamına yayılmalıdır. Bu alanlar sulamaya en elverişli alanlar. Ovanın yüzde 32'si gibi büyük bir kısmında sulama yapılmaması intihardır. Aydın'ın sahip olduğu ova dünya verim oranlarının üstündedir, fakat AB verim oranının altında kalmaktadır. Ülkemizde en çok kazanan ürünler sıralamasında ilk sırayı alan zeytin en çok Aydın'da yetişmekte. Fakat bütün üreticiler 2 yılda bir ürün almaktadır. Zeytin üretiminde dededen kalma yöntemler bırakılmalıdır. Zeytin üretiminde 'yok yılı' terimi ortadan kaldırılmalıdır. Çünkü çağımızda zeytinden her yıl verim alınabilir. Artık üreticimiz istediğini üretemeyecek, tüketici ne isterse onu üretmek zorunda kalacak. Türkiye'de istediğini değil, AB'nin istediğini üretmek zorunda kalacak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2005 Cuma 18:06:18
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 22:26:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?