30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Mantar meşesi projesi başlatıldı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Aydın Şubesi, bazı dağ köylerinde vatandaşların ve köy tüzel kişiliklerinin gelirlerini arttırmak amacıyla mantar meşesi projesi başlattı.

Mantar meşesi ağacının kabuğunun, yanmaz özelliği dolayısıyla şişe mantarı, motor contası ve uzay gemilerinde kullanıldığını belirten EBSO Aydın Şube Başkanı Ercan Çerçioğlu, ilk olarak 126 yıl önce 2. Abdülhamit Han döneminde Portekiz'den getirilerek İzmir'in Torbalı ilçesinde Sultan Çiftliği'ne dikildiğini anlattı.

Özellikle şişe mantarı imalatında kullanılan mantar meşesinin ekonomik olarak çok verimli bir ağaç olduğunu kaydeden Çerçioğlu, "Kabuğu yanmıyor. Bu özelliğinden dolayı astronotların giysilerinde kullanılıyor. Ayrıca uzay gemilerinin ve otomobillerin motor contaları da mantar meşesi kabuğundan yapılıyor. İlaç sanayisinde, şişe kapaklarında, ortopedik aletlerin yapımında, dokuma makineleri, gemi inşaat sanayisi, yangına dayanıklı yüzeyler, ayakkabıcılık ve emici özelliği olduğu için köprü ve demir yolları bağlantı bölgelerinde kullanılan bu harika bitkinin Aydın'da yetiştirilmesini arzu ediyoruz. Maliyeti ve masrafı çok az olan bu ağaç, üreticisine çok iyi para kazandırmaktadır. Mantar meşesinin yetişmesi için iklimi çok uygun olan Aydın'da köylülerin kazanmasını sağlayacağız." dedi.

Proje kapsamında ilk olarak TEMA Vakfı aracılığıyla Sultanhisar'ın Kavaklı köyüne dikilmek üzere 400 fidan gönderildi.

.
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2006 Cuma 11:04:44
Güncelleme :6 Ocak 2006 Cuma 11:08:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?